Prigojin s-a dus la Moscova și a primit înapoi banii confiscați la percheziții după rebeliune

Prigojin s-a dus la Moscova și a primit înapoi banii confiscați la percheziții după rebeliune

Evgheni Prigojin a primit înapoi banii pe care autoritățile din Rusia i-au confiscat la perchezițiile de la sediul grupului Wagner din Sankt Petersburg, ca urmare a rebeliunii pe care a organizat-o. Mai mult, liderul mercenarilor s-ar fi deplasat personal la Moscova, scrie o publicație rusă.

Prigojin a primit 10 miliarde de ruble, sute de mii de dolari cash și cinci lingouri de aur, scrie publicația de investigații Fontanka din Sankt Petersburg. Jurnaliștii scriu că, în mod ciudat, pe 2 iulie dimineața anchetatorii nu intenționau să-i returneze banii lui Prigojin, însă spre seară a fost luată o decizie contrară.

ADVERTISING

Liderul Grupului Wagner nu a fost de față când au fost returnați banii, dar, potrivit unor date preliminare, el s-a aflat weekendul trecut la Moscova, unde a avut mai multe întâlniri. Șoferul lui s-a prezentat în acea zi la autoritățile de resort cu o împuternicire pentru a ridica în numele acestuia bunurile confiscate pe 24 iunie la sediul din St. Patersburg.

Informația publicată de Fontanka pare să confirme datele de zbor de pe aplicațiile de profil care au arătat că avionul pe care Prigojin îl folosește a aterizat săptămâna trecută la Minsk. Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a confirmat atunci sosirea liderului Wagner. Avionul lui Prigojin s-a întors apoi în Rusia, aterizând la St. Petersburg și apoi la Moscova.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jurnaliștii ruși nu au reușit să afle cum s-a făcut returnarea banilor lui Prigojin, întrucât e puțin probabil să se fi făcut un transfer bancar. În cazul înapoierii numerarului, chiar și cu ajutorul aparatelor bancare de numărat banii ar fi durat cel puțin o jumătate de zi procesarea celor zece miliarde de ruble. De asemenea, nu se știe cum a încărcat șoferul cantitatea imensă de bani în dubă, greutatea totală a bancnotelor fiind de câteva tone.

În timpul percheziției din 24 iunie la sediul Grupului Wagner de la hotelul Trezzini Palace din St. Petersburg, autoritățile au găsit o dubă GAZelle parcată lângă clădire. În mașină se aflau zeci de cutii din carton pline cu bani, suma totală confiscată fiind de 10 miliarde de ruble (47,4 milioane de dolari).

Prigojin a susținut că banii urmau să fie folosiți pentru plata salariilor mercenarilor și a altor drepturi financiare ale familiilor acestora.

ADVERTISING

Fontanka a scris atunci că forțele de ordine au mai descoperit în birourile Grupului Wagner 6 pistoale, 5 kilograme de pudră albă (substanță neprecizată) și mai multe pașapoarte cu numele lui Prigojin și fotografiile altor persoane, precum și pașapoarte cu fotografia acestuia și numele altor cetățeni.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇