Unde a dispărut Prigojin? Dovezi din satelit arată pregătirile pentru Wagner din Belarus, iar în Rusia recrutările continuă

Unde a dispărut Prigojin? Dovezi din satelit arată pregătirile pentru Wagner din Belarus, iar în Rusia recrutările continuă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În Belarus se fac pregătiri pentru găzduirea mercenarilor Wagner, în timp ce în Rusia recrutările pentru organizația paramilitară continuă nestingherite. FSB îl vânează pe Prigojin, iar soarta lui rămâne incertă.

Imagini de înaltă rezoluție realizate din satelit indică amenajarea a sute de structuri care seamănă cu niște corturi într-o bază din Belarus, despre care se bănuiește că e rezervată Grupului Wagner. Este rezultatul acordului pentru găzduirea mercenarilor Wagner și a liderului acestora, Evgheni Prigojin, oferit de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, după recenta insurecție din Rusia, relatează BBC.

Imaginile par să indice o activitate intensă într-o bază militară de la 21 de kilometri de orașul Asipovici, aflat la aproximativ 103 km de Minsk, capitala Belarusului. Baza a fost indicată de presa din Rusia ca un loc care ar putea găzdui luptători Wagner.

Peste 300 de structuri asemănătoare unor corturi au fost ridicate în ultimele două săptămâni. Acestea nu apar într-o imagine satelitară făcută pe 15 iunie. În schimb, o altă imagine din 30 iunie atestă că lucrările de amenajare a acestor facilități se află în curs.

Este imposibil de confirmat dacă aceste structuri noi sunt create pentru găzduirea forțelor Wagner, însă Lukașenko a acceptat să-i primească.

ADVERTISING

Prezența mercenarilor în Belarus ar însemna că Ucraina va trebui să fie vigilentă la granița sa de nord, în timp ce statele NATO precum Polonia, Letonia și Lituania, îngrijorate de posibile acțiuni subversive ale Wagner, vor lua măsuri de întărire a frontierelor.

Nimeni, nici măcar Kremlinul, nu știe exact câți mercenari vor ajunge în Belarus, câți vor intra în rândurile armatei ruse care luptă în Ucraina și câți vor preda armele și se vor întoarce acasă.

Pe grupurile de Telegram au apărut câteva indicii. Un blogger care se identifică mercenar din filiala belarusă a Grupului Wagner spune că organizația va continua să acționeze. După încheierea revoltei, mulți luptători par să se fi îndreptat către bazele lor din teritoriile ocupate în estul Ucrainei.

De ce mai contează Grupul Wagner

Într-un interval de numai câteva ore, trupele Wagner au preluat controlul asupra unui întreg oraș din Rusia, Rostov pe Don. Apoi, au trimis un convoi spre Moscova care s-a oprit la doar 200 de kilometri de capitală, după ce doborât un avion militar rusesc.

A fost cea mai gravă provocare cu care s-a confruntat vreodată regimul Putin, ajuns la un pas de un război civil ce putea avea consecințe catastrofale în cea mai mare țară de pe glob care deține și cel mai larg arsenal nuclear. Asta arată de ce pot fi în stare câteva mii de oameni care au făcut din război o profesie.

ADVERTISING

În plus, Wagner s-a dovedit până acum cea mai eficientă forță militară a Rusiei în Ucraina. Trupele sale, alcătuite din veterani și infractori eliberați, sunt în cele mai multe cazuri mai bine plătite și mai motivate decât armata obișnuită.

După luni de război de uzură, cu scene asemănătoare luptelor de stradă din timpul bătăliei pentru Stalingrad din Al Doilea Război Mondial, Grupul Wagner a oferit Moscovei o victorie de consolare la Bahmut.

Ce va face Putin

Președintele Rusiei se confruntă cu o dilemă importantă. Grupul Wagner a declanșat o rebeliune, deci e clar că reprezintă o potențială amenințare. Dar s-a dovedit și o entitate foarte utilă Kremlinului, și nu doar în Ucraina.

Desfășurați în Siria, Libia și mai multe țări africane, mercenarii ruși proiectează forța și influența Rusiei pe glob, în timp ce pretind că nu au nicio legătură cu Kremlinul. Abia de curând Putin a admis, finalmente, că statul rus a finanțat cu miliarde de ruble Grupul Wagner.

După oprirea revoltei, Putin a anunțat că oamenii lui Prigojin au termen până la 1 iulie să decidă dacă semnează contracte cu armata rusă, deși această perspectivă nu-i deloc atractivă pentru mulți mercenari. Dacă nu vor accepta, fie se întorc acasă, fie se duc în Belarus, unde se presupune că liderul lor, Evgheni Prigojin, e în exil.

ADVERTISING

Unde e Prigojin și ce pune la cale?

Șeful mercenarilor, în vârstă de 62 de ani, nu este militar de carieră, dar s-a dovedit un strateg peste așteptări; și-a respectat angajamentul de luptă în Ucraina, unde a obținut rezultate favorabile Kremlinului, și și-a permis de nenumărate ori să critice dur incompetența conducerii armatei ruse.

După rebeliunea de la sfârșitul săptămânii trecute, Prigojin a dispărut. Datele de zbor de pe aplicațiile de profil arată că avionul pe care el îl folosește a aterizat săptămâna aceasta la Minsk, iar Lukașenko a confirmat sosirea liderului Wagner. Avionul s-a întors în Rusia, aterizând la St. Petersburg și apoi la Moscova.

Un ziar din Rusia a publicat o imagine verificată de BBC cu un bărbat care purta șapcă și mască de protecție urcând într-un elicopter, pe 29 iunie, la St. Petersburg. BBC a verificat fotografia, iar numărul de pe coada elicopterului coincide cu cel al elicopterului folosit de Prigojin pe 26 mai.

Identitatea bărbatului care a urcat pe 29 iunie în aparatul de zbor nu a putut fi stabilită - deși lui Prigojin îi lipsește o parte dintr-un deget de la mâna stângă, personajul din imaginea respectivă pare să aibă toate degetele intacte.

Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a declarat că FSB a primit misiunea de a-l ucide pe Prigojin, potrivit Nexta.

Misterul asupra situației lui Prigojin se adâncește, mai ales că, potrivit unei investigații BBC, Wagner continuă recrutările pe teritoriul Rusiei, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De la Kaliningrad, în vest, până în Krasnodar, în sud, nimic nu indică dezmembrarea grupării. Wagner face recrutări în sălile de lupte și de box.

Noii membri semnează contracte cu organizația lui Prigojin, nu cu Ministerul rus al Apărării. "N-are nimic de-a face cu Ministerul Apărării. Nu s-a oprit nimic, noi tot recrutăm", a spus un bărbat de la clubul de sport Sparta din Volgograd.

"Lucrăm. Dacă s-a schimbat ceva, nouă nu ne-au zis. Dar aici nu-i nimic", a declarat și o femeie din Krasnodar care se ocupă de recrutările Wagner.

Salariul mercenarilor a rămas generos, 240.000 de ruble (2.533 dolari) pe lună, iar contractul se semnează pe șase luni.

Efectele retragerii Wagner asupra războiului

Potrivit BBC, nu există indicii că forțele ucrainene au făcut vreun avans semnificativ pe front de la începerea rebeliunii Wagner.

"Nu cred că va avea chiar acum un impact major, cât timp Rusia este în defensivă. Dacă armata obișnuită reușește să absoarbă trupele Wagner și să le pună sub o singură structură de comandă, nu va fi o slăbire în tabăra rusă", crede Marina Miron, expert în armata rusă la King's College London.

Cât privește impactul rebeliunii asupra moralului trupelor ruse, dacă soldații bănuiesc că generalii și alți ofițeri de rang înalt se luptă între ei în Rusia, atunci încrederea lor se va risipi.

Grupul Wagner nu a fost lichidat, dar zilele în care acționa independent pe teritoriul Ucrainei s-au dus. Cu finanțarea tăiată, fără sprijin logistic și fără charismaticul Prigojin la comandă, nu va mai fi, însă, ce a fost. Iar pentru Kiev asta e o oarecare ușurare, notează BBC.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇