Presa austriacă scrie că România se răzbună pe militarii Vienei pentru refuzul de a intra în Schengen

Presa austriacă scrie că România se răzbună pe militarii Vienei pentru refuzul de a intra în Schengen

După ce Austria ne-a blocat accesul la Schengen, se pare că România a găsit o metodă de retaliere, sau cel puţin aşa scrie presa de la Viena.

Deși nu este membră NATO, Austria este reprezentată prin participarea la Parteneriatul pentru Pace și la operațiuni conduse de NATO, cu un mandat al Consiliului de Securitate al ONU.

Doi ofițeri de armată din Austria așteaptă de la începutul lunii august acreditarea pentru sediul NATO de la Bruxelles, procedură blocată se pare de ţara noastră.

Mai exact, România s-a opus ca militarii austrieci să-și preia atribuțiile în cadrul acestor operațiuni, cerând timp suplimentar pentru evaluarea lor, scrie publicaţia austriacă OÖNachrichten. Militarii austrieci nu pot participa la operațiunile NATO până nu au acceptul tuturor membrilor Alianței.

ADVERTISING

Potrivit Ministerului Apărării de la Viena, cei doi au deja şi misiunile stabilite: unul va intra în programul de evaluare, celălalt într-un comandament NATO pentru programe de cooperare generală.

Pentru că bărbaților nu li s-a dat acces la birourile lor, ei trebuie să țină lucreze acum de acasă.

"Permisele de acces sunt, de obicei, acordate dacă nu există nicio obiecție din partea unuia dintre statele membre într-o anumită perioadă de timp. Se pare că România a cerut o prelungire a acestui termen. Cu alte cuvinte: țara a cerut timp să se gândească dacă dorește să permită accesul armatei austriece.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu există niciun motiv oficial pentru asta. Cu toate acestea, este cert că este o răzbunare față de vetoul pe Schengen al guvernului federal austriac", scrie sursa citată.

Ministerul Apărării de la Viena a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanța militară de la Bruxelles, dar așteaptă și acceptul României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇