PPE: Decizia Ungariei, risc grav pentru securitatea UE. Liber pentru ruși în spațiul Schengen

PPE: Decizia Ungariei, risc grav pentru securitatea UE. Liber pentru ruși în spațiul Schengen

Partidul Popular European (PPE) consideră că decizia Ungariei de a relaxa restricţiile pentru eliberarea vizelor pentru cetăţenii din Federaţia Rusă şi Belarus riscă să genereze grave probleme în materie de securitate pentru Uniunea Europeană, exprimându-şi temerea că această măsură ar putea favoriza spionajul Rusiei în spaţiul blocului comunitar.

Într-o scrisoare consultată de Reuters, adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, preşedintele PPE (de centru-dreapta), Manfred Weber, atrage atenţia că noile norme ale Ungariei de acordare a vizelor ar putea „crea breşe grave pentru înlesnirea activităţilor de spionaj” ale Moscovei, ceea ce, în opinia sa, reprezintă un „risc grav pentru securitatea naţională” la nivelul UE.

ADVERTISING

Publicaţia britanică Financial Times este prima care a relatat despre această scrisoare.

Guvernul ungar nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă de Reuters prin e-mail.

"Această politică ar putea, de asemenea, să faciliteze deplasarea ruşilor în spaţiul Schengen (fără frontiere), ocolind restricţiile impuse de legislaţia UE", susţine Weber în scrisoarea sa.

Biroul lui Charles Michel nu a făcut niciun comentariu despre această scrisoare care evidenţiază tensiunile între instituţiile UE şi Ungaria, ţara care exercită în prezent preşedinţia semestrială, prin rotaţie, a blocului comunitar şi care încearcă totodată să menţină relaţii cordiale cu Rusia în pofida războiului acesteia în Ucraina.

ADVERTISING

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că va lua legătura cu Ungaria cu privire la noile reguli şi că Budapesta era obligată să verifice dacă ele sunt conforme cu reglementările Schengen.

Doi ani cu posibilitatea de prelungire

Ungaria a extins luna aceasta programul său de imigraţie numit "card naţional" pentru a-i include, printre alţii, şi pe ruşi şi belaruşi. Titularul unui astfel de card are dreptul să lucreze în Ungaria fără autorizaţie de securitate şi îşi poate aduce şi familia în ţară. Acesta este valabil pentru o perioadă de doi ani, dar poate fi prelungit.

Oficial, titularul cardului nu este un lucrător invitat şi, prin urmare, nu apare nici în statistici şi nici în diferitele cote naţionale, notează Reuters.

ADVERTISING

Decizia Ungariei privind relaxarea condiţiilor pentru acordarea de vize vine la un an după ce SUA au impus sancţiuni împotriva a trei înalţi funcţionari ai Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), o bancă controlată de Rusia la Budapesta: doi ruşi şi un cetăţean ungar.

Angajaţii acestei bănci s-au bucurat de imunitate diplomatică deplină şi au putut călători liber în spaţiul comunitar. La presiunea SUA, Ungaria s-a retras din IIB, dar şi-a exprimat frustrarea că a trebuit să o facă.

Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară a preluat de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi-a înfuriat luna aceasta partenerii europeni prin efectuarea unei vizite la Moscova pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre un potenţial acord de pace în Ucraina. Responsabilii de la Bruxelles s-au distanţat imediat de demersul lui Orban, subliniind că acesta nu a avut mandat din partea Uniunii Europene de a discuta cu Putin.

Totodată, Viktor Orban a criticat vehement ajutorul militar occidental acordat Ucrainei pentru a putea să contracareze invazia pe scară largă a Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇