Ciolacu l-a primit la masă pe Viktor Orban și au vorbit despre Schengen și un tren de mare viteză. Niciun cuvânt despre elefantul din cameră

Ciolacu l-a primit la masă pe Viktor Orban și au vorbit despre Schengen și un tren de mare viteză. Niciun cuvânt despre elefantul din cameră

La fel ca anul trecut, Viktor Orbán și Marcel Ciolacu s-au întâlnit informal, vineri, înainte cu o zi ca premierul maghiar, devenit un soi de paria în UE, să participe și să ia cuvântul sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

De altfel, Orban a ajuns aseară în Transilvania, îmbrăcat în husar.

453045619_1040750807422517_2250351499457633448_n
Foto: Facebook/Orbán Viktor
Huszáros fogadtatás Tusnádfürdőn 😎

Huszáros fogadtatás Tusnádfürdőn 😎

Publicată de Orbán Viktor pe Joi, 25 iulie 2024

Ciolacu l-a primit de dimineaţă pe Orban, la Vila Lac, alături de Kelemen Hunor, președintele UDMR, la o masă rotundă cu faţa albă, pe care se văd câteva croissante, apă şi suc (foto principală articol).

Ciolacu susţine că a discutat "pragmatic" cu Orban şi au pus la cale o linie ferată de mare viteză Budapesta–București, despre care presa aflase pe surse că s-a vorbit şi anul trecut, la întâlnirea parcă trasă la indigo.

ADVERTISING

Preşedinţia ungară a Consiliului UE va pune aderarea terestră la Schengen pe agendă la toamnă

De câteva zile, la București este, din nou, încălzită tema Schengen, cu așteptarea ca Ungaria să pună aderarea terestră pe ordinea de zi în JAI, ceea ce Orban i-a promis lui Ciolacu azi.

"Am avut astăzi o discuție pragmatică cu prim-ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale.

Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat.

I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie.

Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral - legătura #feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale.

ADVERTISING

Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul #Schengen și cu frontierele terestre", este mesajul postat pe Facebook de Marcel Ciolacu.

În calitate de deţinătoare actuală a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Ungaria va pune tema aderării depline a României la spaţiul Schengen pe agendă în această toamnă, a informat şi şeful biroului de presă al lui Viktor Orban, într-un comunicat.

Istoria recentă şi aventura lui Klaus Iohannis pentru şefia NATO arată însă că Viktor Orban mai degrabă speculează slăbiciunile și ar putea folosi venirea în România și întâlnirea cu premierul Ciolacu pentru a arăta că are aliați, că demersurile lui față de Rusia sunt validate și mai ales că are putere recunoscută.

452755438_1025353555627874_1899593371562317385_n
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Ce spune Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, scrie pe Facebook că a participat la discuţia între cei doi prim-miniştri ai Ungariei şi României.

ADVERTISING

”Viktor Orbán şi Marcel Ciolacu s-au întâlnit la Bucureşti pentru a discuta despre relaţiile economice bilaterale, dezvoltarea infrastructurii, priorităţile preşedinţiei ungare a UE şi aderarea la Schengen”, arată Kelemen Hunor în postare.

”Suntem interesaţi în discuţii pragmatice, care să aibă un caracter regulat, în vederea consolidării relaţiilor româno-maghiare, deoarece acest lucru este benefic pentru comunitatea noastră!”, mai spune preşedintele UDMR.

Niciun cuvânt despre Ucraina sau război

După cum se observă, nici Marcel Ciolacu şi nici Kelemen Hunor nu abordează în mesajele lor elefantul din cameră: tema fierbinte a războiului şi atitudinea lui Viktor Orban, care l-a transformat în băiatul obraznic al UE.

Premierul maghiar i-a supărat recent şi mai mult pe liderii UE cu aşa-numitele sale „misiuni de pace” de la începutul lunii iulie - întâlnindu-se cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, cu liderul chinez Xi Jinping la Beijing şi, mai recent, cu fostul preşedinte american Donald Trump la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida.

Orban a încercat să se prezinte ca un pacificator în conflictul din Ucraina, însă poziţia sa este în dezacord cu majoritatea liderilor UE, care s-au angajat să sprijine fără echivoc Ucraina în încercarea de a respinge efortul militar al Rusiei.

În scrisoarea sa către aceşti lideri, Orban a declarat că, în timpul întâlnirilor, a existat o „observaţie generală” conform căreia „intensitatea conflictului militar” din Ucraina „va escalada radical în viitorul apropiat”.

Ulterior, UE a decis cum îl boicotează pe Viktor Orban. Următoarele reuniuni ale miniştrilor de externe şi ai apărării din Uniunea Europeană, programate în luna august, vor fi mutate de la Budapesta la Bruxelles. Însă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, şi-a manifestat indiferenţa faţă de decizia aceasta. În schimb, Ungaria va bloca următoarea tranşă a ajutorului militar oferit Ucrainei prin „Facilitatea Europeană pentru Pace”, până când Kievul va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria şi Slovacia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇