La toamnă va fi un nou Consiliu JAI pe Schengen. Predoiu e optimist: România a scăzut migrația ilegală cu 72% în 12 luni

La toamnă va fi un nou Consiliu JAI pe Schengen. Predoiu e optimist: România a scăzut migrația ilegală cu 72% în 12 luni

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a comentat ultimele evoluții privitoare la aderarea României la spațiul Schengen. Suntem relativ optimiști cu privire la acest subiect, dar lucrurile sunt în dinamică, a spus vicepremierul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi, la finalul ședinței de guvern.

„România trebuia să intre demult în spațiul Schengen, deoarece criteriile au fost îndeplinite de mult timp. După cum ştiţi, anul trecut a existat o decizie privind frontierele aeriene şi maritime şi anul acesta depunem eforturi diplomatice pe toate liniile de muncă, şi la Ministerul de Interne, şi la Ministerul de Externe şi la alte instituţii de a reuşi ca în acest an să ne atingem acest obiectiv”, a explicat ministrul de Interne.

ADVERTISING

Din punct de vedere statistic, România stă bine și a devenit un exemplu de bună practică în ceea ce privește combaterea migrației ilegale.

România în ultimele 12 luni a scăzut migrația ilegală cu 72%. România este, din punct de vedere al migraţiei legale, una dintre cele mai sigure ţări din Uniunea Europeană. În mod repetat şi deschis, în Consiliul JAI se recunoaşte acest lucru şi, de ce nu, este dat chiar exemplul cazul ţării noastre, de bună practică în privinţa combaterii migraţiei ilegale şi cooperării la frontiere cu toţi vecinii.

ADVERTISING

Şi nu numai cu vecinii, avem o cooperare directă şi cu Austria pe această zonă. Asta este, dacă vreţi, baza demersului nostru diplomatic, pentru că doar pe vorbe e greu de făcut un progres. Trebuie să-l susţinem şi cu fapte şi noi o facem”, a precizat Predoiu.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) în cadrul căruia se poate lua o decizie privitoare la aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele terestre se va reuni la toamnă, pe 10 octombrie, conform agendei oficiale.

”În următoarele zile o să mă întâlnesc şi cu ministrul maghiar Sándor Pintér, cu care avem o relaţie foarte bună şi cu care am discutat acest subiect şi care ne sprijină, aşa cum ne sprijină majoritatea statelor.

ADVERTISING

Am vizitat recent, la Forumul Salzburg, toţi miniştrii din regiune, inclusiv cu ministrul Karner. Am discuţii săptămânale cu miniştrii, cu omologii, privind subiectul Schengen sau combaterea migraţiei ilegale sau cooperare poliţienească transfrontalieră. (...)

Dacă vreţi să vorbim de realităţile diplomatice ale dosarului, ele sunt bune în acest moment şi au fost construite să fie bune şi sunt pe o direcţie bună.

Deci suntem relativ optimişti cu privire la acest subiect, dar lucrurile sunt în dinamică. Există un pact nou privind migraţia şi azilul. Toată lumea trebuie să-l aplice acum. Există o evaluare permanentă şi o monitorizare a acestui pact.

Există o monitorizare permanentă cu privire la modul în care România şi Bulgaria aplică decizia din decembrie anul trecut cu privire la frontierele aeriene şi maritime.

Deci e un progres, e o dinamică, e un dosar într-o permanentă analiză. La momentul la care vorbim, stăm bine, ca să spun aşa, dar să vedem în lunile următoare care va fi decizia”, a completat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇