Percheziții DNA la președintele CJ Prahova. Cine este liberalul Iulian Dumitrescu, ce avere are și cum se apără

Percheziții DNA la președintele CJ Prahova. Cine este liberalul Iulian Dumitrescu, ce avere are și cum se apără

Procurorii DNA fac mai multe percheziţii, joi dimineaţă, inclusiv într-un imobil dintr-un complex rezidenţial din Capitală în care locuieşte preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte PNL pentru Mediu de Afaceri şi Societate Civilă.

Procurorii DNA se află şi la sediul CJ, unde au loc percheziţii în mai multe birouri.

Ancheta ar viza modul de acordare a contractului pentru centura oraşului Mizil, existând suspiciuni de luare de mită şi de fals în declaraţii.

Iulian Dumitrescu a reacţionat, pe Facebook, afirmând că pune la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate.

ADVERTISING

”În urma speculaţiilor apărute public, vreau să fac următoarele precizări: Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Colaborez cu instituţiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situaţie. Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative. În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns”, a scris Dumitrescu pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat pentru News.ro că justiţia trebuie să îşi facă datoria şi că PNL va aplica Codul Etic şi prevederile statutare în funcţie de evoluţiile viitoare în justiţie.

ADVERTISING

”PNL consideră că justiţia trebuie să îşi facă datoria. Ca de fiecare dată, PNL este de partea aplicării legii şi nu interferează în justiţie. Totodată, PNL va aplica Codul Etic şi prevederile statutare ale partidului în funcţie de evoluţiile viitoare în justiţie. Avem încredere în justiţia din România”, a transmis Stroe.

Cine este preşedintele CJ Prahova

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, este prim-vicepreşedinte al PNL şi unul dintre cei mai influenţi oameni din partid, dar şi un om politic extrem de discret, care evită apariţiile publice. El a deţinut două mandate de senator, unul de senator de Călăraşi şi un altul de senator de Prahova.

ADVERTISING

În vârstă de 51 de ani, Dumitrescu este născut în judeţul Prahova, la Vălenii de Munte, însă mare parte a carierei sale politice s-a desfăşurat în judeţul Călăraşi.

Înaintea alegerilor locale din 2020, el a preluat şefia filialei Prahova a PNL, stabilindu-şi domiciliul în oraşul Plopeni.

El a candidat din partea PNL pentru Consiliul Judeţean Prahova, obţinând, în 2020, sprijinul USR. Preşedintele de la acea vreme al USR Prahova, Mihai Poliţeanu, a anunţat public faptul că partidul îl va susţine pe Dumitrescu pentru preşedinţia CJ Prahova.

Odată ce a obţinut această funcţie administrativă, Dumitrescu a susţinut în alte funcţii importante vechi colaboratori de-ai săi, pe care i-a adus în Prahova din judeţul Călăraşi, unde ocupaseră funcţii în administraţia din acel judeţ.

În cei peste trei ani de când conduce CJ Prahova, Iulian Dumitrescu a fost acuzat că ajunge foarte rar la birou, adversarii săi politici afirmând, în discuţii informale, că acesta conduce instituţia „prin telefon”.

Ce avere are Iulian Dumitrescu

Conform celei mai recente declaraţii de avere, completată în iunie 2023, Iulian Dumitrescu deţine împreună cu soţia un apartament de peste 150 de metri pătraţi achiziţionat în 2008 şi unul de 45 de metri pătraţi cumpărat în 2005, precum şi un autoturism Range Rover din 2014.

În 2023, Dumitrescu menţionează, la capitolul împrumuturi, 45.000 de euro daţi Partidului Naţional Liberal, precum şi trei împrumuturi către persoane fizice, totalizând 170.000 de lei şi 70.000 de euro.

Preşedintele CJ Prahova are mai multe conturi în lei care totalizează sub 70.000 de lei.

La capitolul ”Datorii”, el menţionează un credit de aproape 127.000 de euro la First Bank, scadent în 2036, precum şi un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 180.000 de dolari, contractat în 2012 şi scadent anul acesta.

În 2022, el a încasat 164.268 de lei de la CJ Prahova.

În 2020 a vândut un teren de aproape un milion de lei unei societăţi, teren situat în judeţul Ilfov şi în aceeaşi zi a vândut pentru 775.000 de lei, aceleiaşi firme, un alt teren situat în judeţul Dâmboviţa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇