Pe cine va alege Kamala Harris să-i fie vicepreședinte? Doi candidați au ieșit din cursă

Pe cine va alege Kamala Harris să-i fie vicepreședinte? Doi candidați au ieșit din cursă

Lista opţiunilor pentru numele celui care va candida alături de Kamala Harris în alegerile prezidenţiale de la toamnă s-a restrâns luni.

Doi dintre favoriţi – guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, şi guvernatoarea statului Michigan, Gretchen Whitmer – au exclus posibilitatea de a candida pentru vicepreşedinţie din partea democraţilor, relatează Reuters.

Această decizie cu mize mari, alegerea candidatului pentru vicepreşedinţie, este în centrul atenţiei de când Kamala Harris a devenit favorita democraţilor pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, după ce preşedintele Joe Biden şi-a retras candidatura pentru Casa Albă spunând că o susţine pe actuala vicepreşedintă.

ADVERTISING

Candidaţii la funcţia de vicepreşedinte pot fi folosiţi pentru a echilibra "buletinul de vot” al unui candidat la preşedinţie, pentru a atrage astfel un număr cât mai mare de alegători, iar Harris - care ar putea fi prima femeie preşedinte al SUA şi care este de culoare şi are origini sud-asiatice - cântăreşte o listă de candidaţi în majoritate albi şi bărbaţi.

Roy Cooper, guvernatorul Carolinei de Nord, considerat bine poziţionat în cursa pentru vicepreşedinţie, s-a retras însă luni, afirmând într-un comunicat: "Am fost onorat să fiu luat în considerare pentru acest rol. Pur şi simplu nu este momentul potrivit pentru Carolina de Nord şi pentru mine să fiu eventual pe un buletin de vot naţional".

Tot luni, Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan, a declarat la emisiunea "CBS Mornings" că nu face parte din "procesul de verificare" pentru a-i fi coechipieră lui Harris.
"Am comunicat cu toată lumea, inclusiv cu oamenii din Michigan, că voi rămâne guvernator până la sfârşitul mandatului meu, la sfârşitul anului 2026", a declarat Whitmer.

ADVERTISING

Ce candidați mai sunt luați în calcul

Kamala Harris a luat o pauză de la campania electorală în acest weekend şi a avut conversaţii private cu mai mulţi candidaţi, inclusiv cu guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, potrivit a două surse familiarizate cu discuţiile.

Alţi candidaţi luaţi în considerare sunt guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, senatorul american Mark Kelly din Arizona, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, şi actualul secretar al transporturilor, Pete Buttigieg.

Candidaţii sunt analizaţi zilnic la televiziuni pentru a prezenta ceea ce ar putea aduce ei în campanie.

ADVERTISING

Buttigieg, considerat chiar şi de către aliaţii săi ca având şanse mici, a discutat cu Harris în privat despre această oportunitate, potrivit a două surse familiare cu evenimentul. De asemenea, el a avut o convorbire telefonică cu un grup de donatori pe care i-a avut când a vrut să candideze la alegerile prezidenţiale din 2020. Le-a a spus că doreşte postul, dar va respecta procesul de selecţie, au declarat sursele.

O decizie în privinţa alegerii candidatului pentru vicepreşedinţia SUA este aşteptată până la 7 august.

Între timp, Kamala Harris va efectua marţi prima sa deplasare în Georgia în calitate de candidat la preşedinţie, unde este aşteptată să participe la un miting alături de rapperiţa Megan Thee Stallion.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇