De două zile a avut nevoie Kamala Harris pentru a deveni o adevărată amenințare pentru Donald Trump. Sunt încă multe întrebări în jurul candidaturii ei care, acum, nu au răspuns. De exemplu, încrederea sau lipsa de încredere a alegătorilor americani într-un președinte femeie.
În 2016, Hillary Clinton nu a reușit să treacă peste acest obstacol și Donald Trump a ajuns la Casa Albă, deși nimeni nu se aștepta.
O altă temă importantă care va fi prezentă în campanie e rasismul. Ce impact va avea faptul că Harris e fiica unor imigranți, mama ei venind din India, iar tatăl din Jamaica?
Sunt două provocări majore despre care nu se discută prea mult în mass media tradițională, dar care alimentează atitudinile extremiste și rasiste de pe rețelele sociale.
Deja există o întreagă discuție construită în jurul faptului că Harris nu ar avea dreptul să candideze la președinția SUA pentru că părinții ei nu erau cetățeni americani în momentul în care s-a născut.
Ideea e distribuită intens pe rețele de susținătorii lui Trump, deși nu are nicio legătură cu realitatea.
Pentru a candida la președinția Americii, o persoană trebuie să se fi născut pe teritoriul SUA, să fi împlinit vârsta de 35 de ani și să fie rezident de cel puțin 14, conform prevederilor constituționale.
Ce fel de american ești?
În filmul „Război Civil”, lansat în acest an, e o scenă în care actorul Jesse Plemons, care interpretează rolul unui soldat secesionist într-o Americă distrusă de un conflict armat intern, îl întreabă pe un jurnalist, amenințându-l cu arma: „Tu ce fel de american ești?” Răspunsul nu e unul mulțumitor, americanul cu trăsături asiatice fiind împușcat.
Scena e exemplară în ce privește descrierea modului în care se va desfășura campania electorală pe rețelele sociale, acolo unde deja Kamala Harris nu îndeplinește criteriile cerute de extremiștii americani.
„… nu este eligibilă pentru a fi președinte al SUA sau vicepreședinte. Părinții ei nu au fost cetățeni legali la momentul nașterii sale… nu avem nevoie de străini în guvernul american!”, a scris pe X-Twitter utilizatorul Robin Jackson.
Ca el sunt sute deja, iar acuzațiile și teoriile conspiraționiste vor lua amploare în momentul în care Donald Trump sau JD Vance le vor „oficializa” în discursurile de campanie.
Într-un articol de opinie publicat în New York Times, Hillary Clinton, candidata la președinție din 2016, învinsa lui Donald Trump, scrie exact despre marea dificultate a unei femei de a face politică la vârf în SUA.
„Știu câteva lucruri despre cât de greu poate fi pentru femeile candidate să se lupte cu sexismul și standardele duble ale politicii americane. Am fost numită vrăjitoare, <urâtă> și în multe alte feluri… Nu am candidat pentru a sparge o barieră. Am candidat pentru că am crezut că sunt cea mai calificată pentru a face acest lucru. Deși încă mă doare faptul că nu am putut trece de cel mai înalt și mai greu plafon, acela ca o femeie să ajungă președintele SUA, sunt mândră că în cele două campanii ale mele am făcut să pară normal ca o femeie să poată candida”, a scris Hillary Clinton.
Un val de neoprit?
Rămâne de văzut cât de mare a fost reușita, dar în următoarea perioadă, susținătorii lui Trump o vor ataca puternic pe Kamala Harris pe două fronturi: faptul că e femeie și că e imigrantă.
Întreaga lume va fi martoră la modul cum s-a transformat America în cei opt ani de la candidatura lui Hillary Clinton, dacă a devenit o societate mai deschisă și mai înțelegătoare sau extremismul, izolaționismul și populismul promovat de Trump au devenit dominante.
Un rol important în ce privește drumul pe care va porni America și după ea, întreaga lume, îl vor juca tinerii de până în 35 de ani, care s-au arătat până acum nemulțumiți de vârsta lui Joe Biden și care, din primele semne, sunt entuziasmați de intrarea în cursă a Kamalei Harris.
„Ea se va confrunta cu provocări suplimentare unice, fiind prima femeie de culoare și din Asia de Sud care se află în fruntea listei unui partid important. Acest lucru este real, dar nu trebuie să ne fie teamă. E o capcană să credem că progresul este imposibil. La urma urmei, am câștigat scrutinul popular național cu aproape trei milioane de voturi în 2016 și nu este atât de mult timp în urmă când americanii au ales în mod covârșitor primul nostru președinte de culoare.
După cum am văzut în alegerile parțiale din 2022, interdicțiile privind avortul și atacurile asupra democrației motivează votanții femei ca niciodată până acum. Cu Harris în fruntea listei de candidați, această mișcare poate deveni un val de neoprit”, a mai scris Hillary Clinton, susținând că noul lider al Partidului Democrat are o șansă reală să-l învingă pe Donald Trump.
În spatele Kamalei Harris s-a creat deja o alianță a celor care nu vor ca SUA să se izoleze, să-și piardă influența internațională, iar democrația să fie din nou amenințată și vulnerabilizată cel puțin o perioadă de patru ani. Va reuși o femeie să-l oprească pe Donald Trump?