Alegeri SUA: Kamala Harris are două procente înaintea lui Donald Trump - sondaj Reuters/Ipsos

Alegeri SUA: Kamala Harris are două procente înaintea lui Donald Trump - sondaj Reuters/Ipsos

Vicepreşedintele Kamala Harris are, pentru prima dată, un avans marginal de două puncte procentuale faţă de republicanul Donald Trump, după retragerea președintelui Joe Biden, potrivit unui sondaj Reuters/ Ipsos dat publicităţii marţi. Înainte de a se retrage, în sondajul de săptămâna trecută, Biden era în urma lui Trump cu două puncte procentuale.

Noul sondaj, realizat luni şi marţi, a urmat atât Convenţiei Naţionale Republicane, unde Trump a acceptat joi oficial nominalizarea pentru cursa din 5 noiembrie, cât şi anunţului lui Biden de duminică că renunţă la candidatură şi o susţine pe Harris, informează Reuters.

ADVERTISING

Harris, a cărei echipă de campanie spune că şi-a asigurat nominalizarea democrată, îl conduce pe Trump cu 44% faţă de 42% în sondajul naţional, o diferenţă care intră însă în marja de eroare de 3 puncte procentuale.

Harris şi Trump au fost la egalitate, cu 44%, într-un sondaj din 15-16 iulie, iar Trump a condus cu un punct procentual într-un sondaj din 1-2 iulie, ambele în aceeaşi marjă de eroare.

În timp ce sondajele la nivel naţional oferă semnale importante privind sprijinul americanilor pentru candidaţii politici, câteva state extrem de disputate înclină de obicei balanţa în Colegiul Electoral al SUA, care decide în cele din urmă cine câştigă alegerile prezidenţiale.

ADVERTISING

Un membru al echipei de campanie a Trump a minimalizat importanța oricărui sondaj care arată o creştere a sprijinului pentru Kamala Harris, spunând că este probabil ca aceasta să înregistreze o creştere temporară a popularităţii datorită acoperirii mediatice pe scară largă a noii sale candidaturi.

„Această creştere este probabil să înceapă să se manifeste în următoarele câteva zile şi va dura o perioadă", a declarat Tony Fabrizio, specialist în sondaje, într-o declarație.

Harris, cea mai capabilă

În ceea ce privește capitolul la care Joe Biden se prăbușise, „apt din punct de vedere mintal și capabil să facă față provocărilor”, Kamala Harris, 59 de ani, are un scor foarte bun (56%), în timp ce Trump, 78 de ani, are doar 49%. Doar 22% dintre alegători l-au evaluat astfel pe Biden.

ADVERTISING

Biden, în vârstă de 81 de ani, a renunțat la candidatura sa la alegerile prezidențiale, după o dezbatere cu Donald Trump în care s-a bâlbâit adesea şi nu a reuşit să conteste ferm atacurile fostului președinte, care includeau și afirmaţii false.

91% dintre alegătorii democrați privesc favorabil candidatura Kamalei Harris, iar trei sferturi dintre aceștia au declarat că sunt de acord cu afirmaţia conform căreia partidul şi alegătorii ar trebui să o susţină acum pe Harris. Doar un sfert au spus că mai mulţi candidaţi ar trebui să concureze pentru nominalizarea partidului.

Atunci când votanţilor din sondaj li s-a prezentat un buletin de vot ipotetic care îl includea şi pe candidatul independent la preşedinţie Robert F. Kennedy Jr., Kamala Harris l-a devansat pe Trump cu 42% la 38%, un avantaj în afara marjei de eroare. Kennedy, favoritul a 8% dintre alegătorii din sondaj, trebuie însă să se califice pentru a apărea pe buletinul de vot în multe state, înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Marţi, Kamala Harris şi-a început campania în statul Wisconsin, o zonă critică de luptă. Ea a câştigat sprijinul celor mai influenți membri ai partidului, iar atenţia s-a îndreptat de atunci spre persoana pe care o va alege drept coechipier, pentru a deveni vicepreşedinte, dacă ea va câştiga alegerile din 5 noiembrie.

Mulţi respondenţi din sondajul Reuters/Ipsos au declarat că nu ştiu nimic despre democraţii consideraţi potenţial candidaţi pentru a face echipă cu Harris. Unul din patru alegători înregistraţi a declarat că nu a auzit niciodată de secretarul american pentru transporturi, Pete Buttigieg, un fost candidat prezidenţial democrat care a avut cea mai mare rată de favorabilitate - 37% - dintre potenţialii coechipieri ai lui Harris testaţi în sondaj.

Una din trei persoane nu auzise de guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, cam aceeaşi proporţie declarând că îl apreciază. Jumătate dintre alegătorii înregistraţi în cadrul sondajului nu auziseră niciodată de senatorul de Arizona Mark Kelly, iar două treimi nu ştiau nimic despre guvernatorul de Kentucky Andy Beshear.

Sondajul, care a fost realizat online, a intervievat 1.241 de adulţi americani la nivel naţional, inclusiv 1.018 alegători înregistraţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇