Patru ONG-uri dau în judecată Danemarca, pentru că trimite armament Israelului, suspectat de crime de război

Patru ONG-uri dau în judecată Danemarca, pentru că trimite armament Israelului, suspectat de crime de război

Patru organizaţii nonguvernamentale (ONG) au dat în judecată Danemarca, căreia îi cer să suspende exportul de armament către Israel, stat suspectat de crime de război în Fâşia Gaza.

”Danemarca nu ar trebui să trimită armament Israelului, având în vedere că există suspiciuni rezonabile potrivit cărora această ţară comite crime de război în Fâşia Gaza”, denunţă într-un comunicat secretarul general al ONG-ului Action Aid Danemark, una dintre organizaţiile de la originea plângerii, Tim Whyte.

”Avem nevoie de avizul justiţiei cu privire la responsabilitatea Danemarcei”, subliniază el.

ADVERTISING

O plângere a fost depusă împotriva poliţiei naţionale şi Ministerului Afacerilor Externe, după ce un tribunal olandez a dispus la jumătatea lui februarie Olandei să oprească exportul de piese de schimb de avioane de tip F-35 către Israel, relatează AFP.

O acţiune asemănătoare a fost declanşată în Canada, unde o coaliţie de avocaţi şi cetăţeni de origine palestiniană a depus o plângere împotriva Guvernului lui Justin Trudeau.

Avioane de tip F-35, echipate cu piese daneze

În Olanda, justiţia a stabilit că există ”un risc evident ca încălcări grave ale dreptului umanitar al războiului să fie comise în Fâşia Gaza” cu avioane de luptă de tip F-35 israeliene.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În Danemarca, publicaţia de investigaţii Danwatch a dezvăluit în noiembrie că avioanele de tip F-35 israeliene sunt echipate cu piese produse de către întreprinderea daneză Terma.

Israelul s-a angajat să distrugă Hamasul, pe care-l consideră o organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi UE. Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat, marţi, că bilanţul a crescut la 31.184 de morţi în enclavă, de la începutul războiului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇