Kamala Harris este tranșantă și cere Israelului să se oprească: "Nu există scuze"

Kamala Harris este tranșantă și cere Israelului să se oprească: "Nu există scuze"

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a cerut încetarea imediată a focului în Gaza şi a făcut presiuni puternice asupra Israelului pentru a creşte fluxul de ajutor în scopul atenuării a ceea ce a numit ea condiţii „inumane” şi o „catastrofă umanitară” pentru poporul palestinian.

Declaraţiile lui Harris au fost printre cele mai tranşante de până acum ale unui lider de rang înalt al guvernului american care a cerut Israelului să îmbunătăţească lucrurile în Gaza, relatează Reuters.

Vicepreşedintele a vorbit la un eveniment organizat în Selma, Alabama, pentru a comemora "Duminica sângeroasă", când trupele de stat au bătut protestatari paşnici.

ADVERTISING

Ea a îndemnat Hamas să accepte un acord de eliberare a ostaticilor, care ar da startul unei încetări a focului de şase săptămâni şi ar permite acordarea de ajutoare suplimentare.

Propunerea mediatorilor - Qatar, Statele Unite, Egipt - se referă la o pauză de şase săptămâni în lupte şi eliberarea a 42 din cei 130 de ostatici israelieni - dintre care 31 se crede că au murit - încă ţinuţi în Fâşia Gaza în schimbul unor palestinieni întemniţaţi de Israel.

"Oamenii din Gaza mor de foame. Condiţiile sunt inumane şi umanitatea noastră comună ne obligă să acţionăm", a declarat Harris. "Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a creşte semnificativ fluxul de ajutoare. Nu există scuze".

VP Harris: There must be an 'immediate ceasefire' in Gaza

Israelul a boicotat discuţiile de încetare a focului în Gaza, de duminică, de la Cairo, după ce Hamas a respins cererea sa de a obţine o listă completă cu ostaticii care sunt încă în viaţă, potrivit unui jurnal israelian.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Hamas susţine că doreşte o încetare a focului. Ei bine, există o înţelegere pe masă. Şi, aşa cum am spus, Hamas trebuie să fie de acord cu această înţelegere", a declarat Harris. "Să obţinem o încetare a focului. Să îi reunim pe ostatici cu familiile lor. Şi să oferim ajutor imediat populaţiei din Gaza".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇