Israelul îi înfometează intenționat pe palestinieni. ONU: Ar trebui tras la răspundere pentru crime de război și genocid

Israelul îi înfometează intenționat pe palestinieni. ONU: Ar trebui tras la răspundere pentru crime de război și genocid

Israelul înfometează în mod intenționat palestinienii și ar trebui să fie tras la răspundere pentru crime de război și genocid, afirmă Michael Fakhri, raportorul special al ONU pentru dreptul la hrană.

Foametea și malnutriția severă sunt larg răspândite în Fâșia Gaza, unde aproximativ 2,2 milioane de palestinieni se confruntă cu deficite severe de hrană după distrugerea rezervelor alimentare de către Israel și restricționarea fluxului de alimente, medicamente și alte ajutoare umanitare.

„Nu există niciun motiv să blocăm intenționat trecerea ajutorului umanitar sau să distrugem intenționat ambarcațiuni de pescuit, sere și livezi în Gaza”, a declarat Michael Fakhri, pentru The Guardian.

ADVERTISING

„Privarea intenționată a oamenilor de hrană este clar o crimă de război. Israelul și-a anunțat intenția de a distruge poporul palestinian, în întregime sau parțial. În opinia mea, în calitate de expert ONU în drepturile omului, acesta este un genocid. Acest lucru înseamnă că statul Israel în întregime este vinovat și ar trebui să fie tras la răspundere”, a subliniat expertul.

În cazul foametei - fie că este provocată de om sau de factori climatici - copiii și sugarii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă sunt cei mai vulnerabili la malnutriție, boli și moarte prematură.

Screening-urile nutriționale efectuate în centrele de sănătate și adăposturi în luna ianuarie au arătat că aproape 16% dintre copiii cu vârsta sub doi ani - echivalentul unuia din șase sugari - suferă de malnutriție acută sau înfometare în nordul Gazei, unde 300.000 de oameni sunt blocați, fără ca Israelul să permită aproape deloc furnizarea de ajutoare alimentare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din aceștia, aproape 3% sunt expuși unui risc ridicat de complicații medicale sau de deces fără ajutor urgent, conform unui raport recent al ONU. Au apărut rapoarte despre părinți care își hrănesc copiii cu hrană de animale pentru a-i menține în viață.

Screening-urile au avut loc în ianuarie, iar situația este probabil și mai gravă astăzi, a avertizat UNICEF - căruia i s-a refuzat accesul în nord, în ciuda cererilor zilnice din 1 ianuarie.

"Bombardarea și uciderea oamenilor sunt brutale, dar această înfometare este o tortură. Va avea un impact pe termen lung asupra populației. Toate indică faptul că acest lucru a fost făcut intenționat", a spus Fakhri.

ADVERTISING

Înfometarea intenționată a civililor prin "privarea lor de obiecte indispensabile pentru supraviețuire, inclusiv împiedicarea cu bună știință a livrărilor de ajutoare", este o crimă de război, conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Obiectele indispensabile includ alimente, apă și adăpost - pe care Israelul le neagă sistematic palestinienilor.

Situația s-ar putea înrăutăți

În toată Gaza, 95% dintre gospodării își reduc numărul de mese și porțiile, adulții renunțând la mâncare pentru a-și hrăni copiii. Cu toate acestea, hrana puțină pe care oamenii o au este lipsită de nutrienții esențiali de care au nevoie.

În medie, gospodăriile chestionate aveau mai puțin de un litru de apă potabilă de persoană pe zi. Cel puțin 90% dintre copiii sub cinci ani sunt afectați de una sau mai multe boli infecțioase.

„Foamea și boala sunt o combinație mortală”, a spus dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății.

Iar situația din Gaza, deja catastrofală, s-ar putea înrăutăți. La sfârșitul lunii ianuarie, mai multe țări, inclusiv SUA, Regatul Unit, Germania, Australia și Canada, au suspendat fondurile către Agenția ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA).

Ajutorul financiar a fost suspendat imediat după ce Israelul a făcut acuzații nefondate împotriva a 12 angajați UNRWA care aveau legături cu Hamas. În aceeași zi, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a pronunțat hotărârea prin care a ordonat Israelului să ia toate măsurile posibile pentru a preveni actele de genocid și să ia măsuri imediate pentru a asigura furnizarea de servicii de bază și ajutor umanitar civililor din Gaza.

UNRWA, care are aproximativ 30.000 de angajați, oferă alimente de urgență, asistență medicală, educație și alte servicii de bază pentru aproape 6 milioane de refugiați palestinieni din Gaza, Cisiordania ocupată, Liban, Siria, Iordania și Ierusalimul de Est.

Vineri, UNWRA a declarat că nu mai poate funcționa în nordul Gazei, unde alimentele au fost livrate ultima dată acum cinci săptămâni.

„Încheierea finanțării aproape instantanee bazată pe acuzații nefondate împotriva unui număr mic de oameni nu are alt scop decât pedepsirea colectivă a tuturor palestinienilor din mai multe țări. Țările care au retras acest colac de salvare sunt, fără îndoială, complice la înfometarea palestinienilor”, acuză Fakhri.

Luni, Amnesty International a declarat că Israelul nu a întreprins „nici măcar măsurile minime” pentru a se conforma hotărârii CIJ.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇