Imagini impresionante din Parisul blocat de tractoare (Video)

Imagini impresionante din Parisul blocat de tractoare (Video)

Sute de tractoare au intrat miercuri în Paris, în cadrul unei manifestaţii de protest a fermierilor nemulţumiţi de restricţiile impuse cu privire la utilizarea pesticidelor şi alte reglementări de mediu care în opinia lor ameninţă producţia agricolă în Uniunea Europeană.

Protestul fermierilor francezi vine la o lună după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statele membre UE nu au dreptul de a acorda derogări de la interdicţia europeană privind tratamentul seminţelor cu neonicotinoide, inclusiv în circumstanţe excepţionale invocate în special pentru a-i proteja pe cultivatorii de sfeclă, transmite AFP.

ADVERTISING

Cel puţin 500 de tractoare şi aproximativ 2.000 de agricultori se îndreptau miercuri spre Paris, către Esplanade des Invalides, anunţă în comunicate separate Federaţia Sindicatelor Exploatanţilor Agricoli (FNSEA) şi Prefectura Parisului.

Numeroase sindicate şi asociaţii de agricultori, între care Uniunea Naţională franceză a Producătorilor de cartofi (UNPT), Asociaţia Generală a Producătorilor de Grâu şi alte Cereale (AGPB) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb (AGPM), au răspuns apelului la protest, relatează Le Figaro.

Sindicatele susţin că importul de culturi din ţări care nu trebuie să respecte aceleaşi restricţii privind utilizarea pesticidelor ameninţă locurile de muncă din Franţa. Reprezentanţii fermierilor urmează să se întâlnească azi cu ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

ADVERTISING

În schimb, alt mare sindicat al fermierilor francezi, Confédération paysanne, nu s-a alăturat protestului de miercuri. Într-un comunicat de presă, acest sindicat de stânga a criticat organizarea unor manifestaţii de protest "pentru a putea utiliza în continuare neonicotinoide şi a refuza orice progres ecologic".

Convoaie au sosit pe autostrăzile A13, A10, A6 şi A4.

Un pic mai devreme, ambuteiaje de un nivel ”excepţional la această oră” erau în Île-de-France, potrivit site-ului Sytadin.

Tractoarele urmau să ajungă pe Esplanada Invalizilor, pe traseul rue de Vaugirard, bulevardul Pasteur, bulevardul Suffren şi bulevardul Motte-Picquet.

Prefectura de Poliţie a Parisului se aştepta la o circulaţie rutieră ”foarte perturbată într-un perimetru larg” în arondismentele VII şi XV.

ADVERTISING

Agricultorii urmează să se disperseze miercuri seara către periferie. 

”Şoferilor li se recomandă puternic să ocolească larg acest sector”, avertizează autorităţile.

Neonicotinoidele sunt toxice pentru albine - fiind interzise din 2018 - însă beneficiau în Franţa de o derogare de doi ani, care a permis aplicarea lor preventivă pe sămânţa sfeclei de zahăr, pentru a o proteja de îngălbenire, o boală virală care ameninţă randamentul.

Subiectul neonicotinoizilor este doar vârgul aisbergului, declară preşedintele FNSEA, Damien Greffin, un agricultor din Essonne, care evocă interzicerea insecticidului phosmet, care ”compromite” cultivarea cireşelor, sau a unui erbicid al andivelor.

El denunţă un ”măcel al filierelor agricole, unele după altele (...). În acest ritm, agricultura franceză va dispărea”.

El subliniază că nu face ”apologia produselor fitosanitare”, dar că este în favoarea unei reintroduceri a neonicotinoizilor ”atât timp cât nu avem alte soluţii”.

FNSEA subliniază că în joc este ”suveranitatea alimentară”, ”afişată ca prioritate guvernamentală”.

Ultima mare mobilizare a fermierilor francezi a fost organizată în 27 noiembrie 2019, când aproximativ 1.000 de tractoare au organizat o operaţiune de tip "melc" pe şoselele de la periferia Parisului.

Aceste proteste au loc la o zi după a cea de a treia grevă împotriva reformei pensionării.

Detalii aici: Francezii protestează în 200 de orașe. Mare de oameni pe străzile din Paris, lacrimogene și tunuri de apă în Rennes (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇