Vaticanul a expulzat două „călugărițe rebele”, care au refuzat să părăsească o mănăstire

Vaticanul a expulzat două „călugărițe rebele”, care au refuzat să părăsească o mănăstire
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vaticanul a expulzat două ”călugărițe rebele” care au refuzat să părăsească o mănăstire veche de șapte secole, situată pe coastei Amalfitană, din sudul Italiei.

Massimiliana Panza și Angela Maria Punnackal au părăsit mănăstirea Santa Chiara după ce au primit o scrisoare semnată de papa Francisc, scrie The Guardian.

În ultimul deceniu, mănăstirea a găzduit doar trei călugărițe: Panza, Punnackal și Maria Cristina Fiore, o soră în vârstă de 97 de ani care locuiește acolo din 1955.

Cele trei au fost rugate să se transfere la o altă mănăstire, după ce Vaticanul a efectuat o inspecție și a concluzionat că erau prea puțini rezidenți pentru a justifica menținerea lor la Santa Chiara.

ADVERTISING

Călugărițele au încercat să negocieze cu Vaticanul pentru a rămâne la mănăstire, dar fără niciun rezultat. Au refuzat însă să plece, astfel că Panza și Punnackal au primit ordin de la Vatican să părăsească mănăstirea. Fiorei i s-a permis să rămână, din cauza sănătății precare care a lăsat-o imobilizată la pat. Au fost trimise alte două călugărițe pentru a o ajuta.

În scrisoarea de la Vatican, lui Panza și Punnackal li s-a spus că „nu au ascultat biserica”.

„Este o pedeapsă. Și pentru că decizia a fost luată de papa Francisc, călugărițele nu pot face recurs. Singura soluție ar fi una a harului, adică papa să înlăture acest ordin și să le permită să se reintegreze în călugărie”, a spus Fabrio Adernò, avocatul celor două.

ADVERTISING

Panza s-a întors la casa familiei ei din Nola, lângă Napoli, și o găzduiește temporar și pe Punnackal, care este originară din India. Cele două călugărițe spun că au protestat față de transfer pentru că se temeau că mănăstirea va fi închisă.

„Călugărițele sunt acolo de șapte secole și există o legătură strânsă cu toată comunitatea din Ravello. Ar fi o adevărată rușine să dispară”, a declarat Gino Schiavo, care face parte dintr-un comitet înființat pentru a salva mănăstirea.

Schiavo a spus că mănăstirea a fost cândva un loc vibrant, găzduind aproximativ 40 de călugărițe și o creșă.

ADVERTISING

„Multe generații de copii au mers acolo la creșă. Este o bucată din istoria Ravello. Chiar dacă au mai rămas doar trei călugărițe, este important să păstrăm mănăstirea. Suntem dezamăgiți de decizia Vaticanului, mai ales după ce le-a dat afară pe aceste două călugărițe doar pentru a aduce alte două”, a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇