Pandemia ar putea lăsa lumea fără cafea

Pandemia ar putea lăsa lumea fără cafea

Aprovizionarea cu cafea la nivel mondial are de suferit, din cauza restricțiilor dure de călătorie impuse în Vietnam în contextul Covid.

Vietnamul încearcă acum să limiteze răspândirea variantei Delta pe teritoriul său, așa că a impus restricții dure de călătorie, ceea ce a stârnit îngrijorări privind aprovizionarea cu cafea.

Lanțurile de aprovizionare sunt cele mai afectate, căci Vietnamul este al doilea cel mai mare exportator de cafea din lume. Însă măsurile antiCovid impuse în portul orașului Ho Chi Minh, precum și alte restricții în unele zone de cultivare a cafelei din Central Highlands dau bătăi de cap comercianților.

ADVERTISING

Asociația de Cafea-Cacao din Vietnam a cerut deja guvernului o relaxare a acestor măsuri, după ce mulți comercianți au întâmpinat dificultăți în transportarea boabelor de cafea, din cauza restricțiilor.

Exportatorii se luptă să transporte mărfuri, iar problema este agravată și de lipsa de containere și de costurile crescute.

Și nu doar producția de cafea are de suferit, fiind afectate, de asemenea, și fabricile care produc produse pentru mărci precum Samsung, Nike sau Adidas.

Răspunzând apelurilor din partea Asociației de Cafea-Cacao, ministrul Transporturilor, Nguyen Van The, a cerut oficialilor din sud să „reducă obstacolele administrative inutile pentru a asigura transportul fără probleme al mărfurilor agricole, cum ar fi cafeaua și orezul”, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Producția de cafea era oricum afectată

Acest val al pandemiei de Covid-19 din Vietnam, care a asigurat peste 20% din importurile de cafea din UE în 2019, contribuie la ceea ce analiștii susțin că va fi „o furtună perfectă” pe piața globală a cafelei.

Asta după ce Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, a înregistrat o vreme nefavorabilă care a deteriorat culturile și a dus la o creștere a costului boabelor de cafea.

Ca idee, în luna iulie, preţurile cafelei au atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, din cauza îngheţului care pune în pericol culturile din Brazilia.

ADVERTISING

Preţurile boabelor de cafea arabica au crescut cu aproape o treime în luna iulie.

Pandemia în Vietnam

Țara din sud-estul Asiei se confruntă acum cu o lipsă a vaccinurilor antiCovid, în condițiile în care anul trecut s-a descurcat foarte bine la limitarea răspândirii coronavirusului.

Însă luni, autoritățile sanitare au anunțat 14.219 de cazuri noi, al doilea cel mai ridicat bilanț de la începutul pandemiei.

Numărul total de cazuri din Vietnam a ajuns astfel la 445.292, în comparație cu mai puțin de 1.500 de infecții în tot anul 2020.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇