Orașul unde femeile se antrenează și învață să tragă cu arma ca să se apere de ruși

Orașul unde femeile se antrenează și învață să tragă cu arma ca să se apere de ruși

Atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina le-au determinat pe femeile din orașul Ivano-Frankivsk să se pregătească pentru rezistență. Ele învață să folosească armele pentru a se apăra.

În subsolul liceului numărul 20 din Ivano-Frankivsk, unul dintre cele mai mari orașe din vestul Ucrainei, Serghei Kornelievciuk Hamciuk stă în fața unui rând de femei, cu o pușcă de asalt Kalașnikov rezemată de catedră. Zece femei, cu vârste cuprinse între 18 și 51 de ani, îl urmăresc cu atenție în timp ce le arată cum să încarce o armă. „Dobre”, spune el. „Bine. Cine vrea să încerce?”.

În acest liceu, una dintre cele mai mari unități școlare din Ivano-Frankivsk, învățau peste 1.200 de elevi, cu vârste între șase și 18 ani. După începerea războiului, școala s-a închis, copiii au rămas acasă. Acum în clase se țin alte tipuri de cursuri.

ADVERTISING

Mii de femei învață să tragă

La sfârșitul lui martie, primarul Ruslan Marținkiv a anunțat că se vor redeschide cursurile de trageri, în mod normal destinate forțelor de pregătire a cadeților, pentru a-i învăța pe civili cum să folosească armele de foc. Deși sunt deschise tuturor, femeile sunt mai interesate de aceste lecții, relatează The Guardian.

"Sunt alte instituții unde bărbații se pot pregăti, dar acestea sunt cursuri organizate special pentru femei. Femeile trebuie să fie pregătite să se apere pe ele și familiile lor", explică primarul.

Primele lecții au început pe 31 martie, ziua în care armata ucraineană a eliberat Bucea, o suburbie din nord-vestul Kievului. În zilele următoare, pe măsură ce știrile despre crimele de război comise de soldații ruși începeau să circule în presă și pe rețeaua de socializare Telegram, mii de femei au decis că trebuie să învețe să se apere.

ADVERTISING

În primul weekend, peste 3.700 de femei și 800 de bărbați s-au înscris la cursurile de pregătire.

În săptămânile următoare, alte câteva mii au venit la cursuri, iar în prezent există o listă de așteptare cu peste 6.300 de femei care vor să învețe să tragă cu arma. Pe măsură ce zilele trec, pentru invadatori va fi tot mai greu să mai găsească civili neînarmați pe care să-i execute.

Nataliei Anoșina nu i-a trecut niciodată prin cap că o să ajungă să știe cum se mânuiește o pușcă. Dar după ce a auzit de grozăviile rușilor în Bucea, a fost de acord când fiica ei de 18 ani i-a propus să se înscrie la cursuri. "E un coșmar, ceva oribil. Mintea mea nu poate procesa informația asta, groaza asta", spune ea despre ororile de la marginea Kievului.

ADVERTISING

"Ținând cont de ceea ce s-a întâmplat în jurul Kievului, cred că fiecare ar trebui să ia o armă și să apere țara", spune Hamciuk, fost colonel în armata ucraineană, în timp ce dezasamblează Kalașnikovul.

Femeile trebuie să fie pregătite

Lecțiile de folosire a armelor au loc în fiecare zi lucrătoare în liceul numărul 20 și în alte patru școli din oraș și sunt structurate în două părți: bazele folosirii unui Kalașnikov și exersarea țintirii cu o pușcă cu aer comprimat. Cei care fac cursurile nu primesc imediat arme de foc.

"Ideea e să învețe cum să le folosească, ca să fie pregătiți când și dacă va fi nevoie", precizează primarul.

"Nu există lupte în Ivano-Frankivsk deocamdată, dar dacă războiul ajunge aici, situația va fi diferită - am văzut ce s-a întâmplat la Bucea și Irpin. Femeile trebuie să fie pregătite, asta este sarcina zilei de azi, sarcina de război", adaugă el.

Fiecare femeie prezentă la curs are o motivație puternică pentru a învăța să ucidă. Galina vindea instalații sanitare și s-a înscris imediat când a aflat că se organizează aceste cursuri. Să știi cum se folosește o armă este util într-un război, crede ea, iar evenimentele tragice din Bucea i-au confirmat că a luat decizia corectă.

"Trebuie să cunoști aceste aptitudini și să ai posibilitatea să te aperi în viitor. Am un fiu și un soț în armată. Dar am nevoie pentru mine, în caz de urgență", explică ea. "Ar fi mai bine dacă n-aș avea nevoie niciodată, dar cel puțin voi știm cum să o folosesc. Ce altceva să fac? Asta e viața acum", adaugă ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇