Operațiunea Trigger IX: Captură de droguri de 5 miliarde de dolari și aproape 15.000 de persoane arestate

Operațiunea Trigger IX: Captură de droguri de 5 miliarde de dolari și aproape 15.000 de persoane arestate

Forțele de poliție au făcut o captură record de 203 tone de cocaină și alte stupefiante după o operațiune de trei săptămâni în 15 țări.

Droguri în valoare de 5 miliarde de dolari, peste 8.000 de arme deținute ilegal și aproape 15.000 de arestări – este bilanțul unei ample operațiuni la care au luat parte forțe de poliție din Mexic până în Argentina, sub coordonarea Interpol, relatează BBC.

Operațiunea specială cu nume de cod Trigger IX a avut ca obiectiv principal lupta împotriva traficului ilicit de arme și a condus, pe lângă captura uriașă de droguri și arme, la destructurarea mai multor grupări criminale puternice.

Experții din mai multe țări s-au strâns între 12 martie și 2 aprilie la centrul de operațiuni din Foz do Iguaçu, oraș din Brazilia situat în apropiere de granițele cu Argentina și Paraguay. Acolo au făcut schimb de informații despre bandele criminale internaționale precum First Capital Command (PCC) și Mara Salvatrucha (MS-13), pentru a le bloca contrabanda cu arme.

OPERATION TRIGGER IX: Some 30 investigations were opened as a result of actions on the ground, and authorities...

Publicată de INTERPOL HQ pe Marţi, 18 aprilie 2023

Interpolul a avertizat de mult timp că traficul de arme întărește puterea organizațiilor criminale și alimentează noi activități ilegale. "Faptul că o operațiune care viza armele ilegale a condus la o captură atât de mare de droguri reprezintă încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că aceste infracțiuni se îmbină", a spus Jürgen Stock, secretarul general al Interpol, despre cele 203 tone de cocaină și alte substanțe narcotice.

ADVERTISING

Bandele din Mexic, America Centrală și America de Sud sunt din ce în ce mai bine înarmate și depășesc adesea ca dotare, în confruntările directe, forțele de poliție.

În Brazilia și în statul vecin Paraguay, membrii bandei PCC au comis jafuri bancare de proporții și evadări din penitenciare. Gruparea a apărut în Brazilia, apoi și-a extins activitatea la nivel internațional și a fost acuzată de uciderea unui procuror paraguayan în timp ce se afla în luna de miere în Columbia.

ADVERTISING

Organizația Mara Salvatrucha, mai cunoscută sub abrevierea MS-13, a apărut în 1980 la Los Angeles și continuă să dețină controlul asupra traficului de persoane, precum și a celui de droguri și arme în America Centrală.

Ramificațiile acestor organizații sunt atât de întinse, încât s-a ajuns la capturi de arme și muniție chiar și în țări care nu erau asociate cu violența la scară largă. Poliția din Uruguay a descoperit 100.000 de piese de muniție, cea mai mare captură de acest gen din țară.

Potrivit Interpol, muniția a fost adusă de doi cetățeni europeni, ceea ce scoate în evidență importanța schimbului de informații la nivel internațional între instituțiile de aplicare a legii din diverse state.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇