Unic în Europa: Polițiștii români au descoperit cea mai mare piață online de distribuție a drogurilor

Unic în Europa: Polițiștii români au descoperit cea mai mare piață online de distribuție a drogurilor

Polițiștii români au descoperit și investigat timp de un an cea mai mare piață online de distribuție a drogurilor. Luni, anchetatorii au făcut mai multe percheziții la persoane legate de acest dosar. Platforma online, unică în Europa, avea peste 11.000 de utilizatori.

Anchetatorii au stabilit că distribuţia drogurilor se realiza cu predilecţie spre elevi şi studenţi.

În perioada mai 2022 – aprilie 2023, poliţiştii şi procurorii DIICOT au urmărit un grup infracţional organizat, care distribuia droguri de risc şi de mare risc "pe o platformă criptată aparţinând unei cunoscute reţele de socializare (Telegram - n.red.)”, a transmis, luni, IGPR, într-un comunicat de presă.

image-11
Foto: DIICOT

Platforma era cea mai importantă din România și unică în Europa, având aproape 11.000 de membri activi.

ADVERTISING

În cursul zilei de luni, au fost făcute 17 percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Mureş, Brăila, Galaţi şi Dâmboviţa.

”Mandatele de aducere şi percheziţiile i-au vizat pe principalii distribuitori de droguri pe această platformă. Infracţiunile săvârşite de membrii grupării privesc trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, constituirea, aderarea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive”, a mai transmis IGPR.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate sume de bani, droguri, telefoane mobile, cartele şi cartuşe.

image-9
Foto: DIICOT

”Drogurile ar fi fost destinate, în special, distribuţiei stradale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Gruparea ar fi fost structurată pe paliere şi nivele de acces şi ar fi asigurat distribuţia de droguri de risc şi de mare risc, la nivel naţional, în majoritatea marilor oraşe.

Ca mod de operare, clienţii, utilizatori ai unor terminale mobile, ar fi contactat distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, ar fi fost îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat şi alte criterii”, a mai transmis Poliţia Română.

Potrivit acesteia, distribuitorii şi-ar fi promovat ofertele de droguri pe această platformă şi ar fi încercat să îşi împartă zonele de distribuţie, astfel încât să acapareze cât mai mulţi clienţi.

image-10
Foto: DIICOT

Administratorul platformei ar fi moderat discuţiile şi, de asemenea, ar fi fost implicat în selectarea membrilor grupului.

ADVERTISING

”Pentru înţelegerea modalităţii de operare a membrilor grupării şi a funcţionalităţii platformei, poliţiştii antidrog au monitorizat îndeaproape activitatea între membrii platformei, fiind identificaţi cei mai activi distribuitori”, a mai transmis Poliţia Română.

Platforma de comunicare ar fi generat în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor. 

La sediul DIICOT au fost duse pentru audieri 15 persoane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇