Referatul cu care procurorii DIICOT au propus arestarea preventivă pentru suspecţii din dosarul drogurilor vândute în liceele din Bucureşti arată modul cum opera gruparea de traficanţi şi cum a acţionat coordonat pentru a se feri de poliţie.
Sub stricta coordonare a liderului, membrii grupării aveau roluri bine determinate şi nu distribuiau droguri doar în licee, ci şi în alte zone din Bucureşti.
Drogaţi fiind, unii membri au săvârşit şi alte infracţiuni.
Alţii au avut deseori conflicte cu alte grupări care acţionează în Capitală pentru vânzarea de droguri.
Procurorii au precizat că unii dintre inculpaţi sunt elevi, cunoscuţi ca importanţi distribuitori de droguri, atât în rândul elevilor liceului pe care îl frecventează, cât şi în zonele Herăstrău, Aviaţiei, Băneasa şi altele din Sectorul 1.
Din grupare făcea parte şi un alt inculpat, despre care procurorii spun că era ”cunoscut în mediile infracţionale ca un important traficant de cannabis de pe raza Sectorului 1 al Capitalei, persoană care îşi desfăşoară activităţile infracţionale în zona cartierelor Dămăroaia, Băneasa, Aviaţiei, Herăstrău şi Pajura, din mun. Bucureşti”.
Alţii aveau rolul de a transporta drogurile, mulţi dintre ei împlicându-şi şi concubinele în activităţile ilegale.
Se fereau de poliţie şi se luptau cu concurenţa
Liderul avea ”un ascendent considerabil (…) coordona vânzările de droguri către diferiţi clienţi, controla activităţile celorlalţi membri ai grupului şi asigura aprovizionarea din diferite surse”.
”Din probele administrate a rezultat permanenta preocupare a membrilor grupului pentru a-şi asigura protecţia faţă de posibila depistare a activităţilor ilicite de către poliţie, precum şi dorinţa de a-şi asigura continuitatea lanţului de aprovizionare cu droguri în scopul vânzării.
Periodic, au fost angrenaţi în diferite conflicte cu alte persoane cu preocupări similare, ce reprezentau concurenţa (…) Între membrii grupului infracţional organizat a existat o comunicare şi o coordonare reciprocă permanentă.
De menţionat este că, deşi de regulă tranzacţiile cu droguri au fost perfectate doar de unii membri ai grupului, de cele mai multe ori, ceilalţi erau de faţă şi asistau, acesta fiind în fapt modul lor de operare”, a mai arătat DIICOT.
Tinerii provin din familii cu bani
Potrivit procurorilor, se remarcă faptul că, "deşi aflaţi la vârste tinere, sus numiţii au ales să îşi câştige existenţa comiţând infracţiuni grave şi să lărgească cercul infracţional antrenând în săvârşirea acestora alte persoane aflate în anturajul lor”.
”Pe fondul consumului de droguri, unele dintre aceste persoane manifestă un comportament ilicit şi prezintă pericol pentru ordinea publică".
Aici DIICOT dă exemplul unor băieţi care au distrus 7 maşini parcate în Sectorul 1. Au fost prinşi şi au deja dosar penal.
Despre suspecţii din acest dosar, procurorii spun că trebuie arestaţi pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
”În cauză subzistă un pericol social deosebit de ridicat generat de faptele presupus a fi săvârşite de către aceşti inculpaţi, care, având un caracter de repetabilitate, demonstrează perseverenţa acestuia în comportamentul infracţional şi periculozitatea lor.
De menţionat este că inculpaţii, deşi provin din familii de bună condiţie socială şi au posibilităţi materiale rezonabile, au ales să adopte un comportament de sfidare a normelor legale şi de convieţuire socială şi sa transforme consumul şi traficul de droguri într-un mod de viaţă".
Analizând structura grupului, procurorii au constatat că se propagă mentalitatea "în virtutea căreia acceptarea socială, în anturaj, este condiţionată de apetenţa şi disponibilitatea de a comite infracţiuni la regimul drogurilor şi de a intra într-o anumită stare de spirit pe fondul consumului de droguri".
Asta a fost posibil pentru că liderul "decidea cine face parte sau nu din grup şi care şi este rangul in ierarhie, precum şi cărora dintre membrii grupului li se permitea să vândă droguri şi la ce scară”.
În plus, pentru că vindeau droguri în mod constant, "inculpaţii au ajuns să capete notorietate în rândurile consumatorilor de droguri adolescenţi şi tineri, ceea ce le aducea, pe lângă o validare socială în mediul lor, şi posibilitatea unor venituri consistente".
Procurorii menţionează că "fenomenul traficului de droguri de risc şi mare risc pe piaţa internă se menţine constant şi într-un trend crescător, inclusiv în rândurile populaţiei de vârstă şcolară şi a tinerilor, astfel cum rezultă şi din datele furnizate de către Agenţia Naţională Antidrog".
Propunerea procurorilor de arestare preventivă a fost încuviinţată doar în cazul a doi dintre cei şapte inculpaţi pentru care a fost dispusă reţinerea. Unul a fost plasat în arest la domiciliu, iar patru sunt cercetaţi sub control judiciar.