Cea mai recentă percheziție la cea mai mare închisoare din Filipine a scos la iveală zeci de mii de bunuri de contrabandă, de la obiecte letale, la cele mai bizare.
Din celulele deținuților din închisoarea New Bilibid au fost confiscate arme letale, alcool, droguri, materiale pentru jocuri de noroc, iar în complexul penitenciarului au fost găsite și o menajerie de cai, păsări folosite la lupte și pitoni, potrivit The Guardian.
Inspecția a fost efectuată după uciderea jurnalistului Percival Mabasa, despre care poliția pretindea că a fost asasinat la ordinul șefului închisorii Gerald Bantag. Bantag a negat orice implicare și cazul nu a fost încă trimis în judecată, dar gravitatea acuzațiilor a pus totuși reflectorul pe conducerea închisorilor din țară.
În Filipine, închisorile au de multă vreme lipită eticheta de corupție. Percheziții anterioare în închisori au scos la iveală diferitele privilegii pe care le au deținuții bogați. Într-un caz care a făcut multă vâlvă în 2014, autoritățile au descoperit că cei cu bani dețineau vile și jacuzzi-uri de lux, televizoare, baruri, jucării sexuale și droguri la discreție.
S-a descoperit inclusiv că un interlop ce deținea o astfel de vilă în închisoarea New Bilibid, și-a a construit un studio de muzică, a înregistrat mai multe cântece de dragoste și a lansat chiar și un album care s-a vândut în 15.000 de copii.
Închisoarea New Bilibid, una dintre cele mai mari închisori din lume, găzduiește 29.000 de deținuți, în ciuda faptului că are o capacitate de doar 6.000 de locuri, spune Raymund Narag, profesor de criminologie și justiție penală la Universitatea Southern Illinois.
Și personalul este insuficient. Astfel, pentru a preveni izbucnirea violențelor, gardienii și deținuții și-au dezvoltat propriile mecanisme. În închisoare există o ierarhie a deținuților, aceștia asumându-și diferite roluri. Iar sarcinile de bază – chiar și asigurarea cheilor – sunt delegate deținuților.
Un astfel de sistem are unele beneficii, inclusiv reducerea riscului de recidivă, dar estompează și granițele din închisoare. Gardienii devin dependenți de deținuți și chiar ajung să se alăture bandelor lor. Cu deținuții capabili să facă bani înăuntru, mituirea gardienilor se face cu ușurință, aceștia permițând obiecte interzise, cum ar fi telefoanele, sau chiar accesul în camere cu aer condiționat.
Pentru majoritatea deținuților, însă, condițiile sunt mizere. În 2019, un medic de la spitalul închisorii declara că aproximativ 5.200 de deținuți mor anual din cauza supraaglomerării, bolilor și violenței.