Număr record de locuri noi în penitenciare pentru 2023. Și un experiment: deținuți lăsați să lucreze în companii

Număr record de locuri noi în penitenciare pentru 2023. Și un experiment: deținuți lăsați să lucreze în companii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 1.275 de locuri noi sunt planificate să se facă în 2023, a informat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Este un număr record de locuri noi, având în vedere că în 2021 au fost realizate 216 locuri noi de detenție, iar în 2021 peste 400. Iar ANP a dat asigurări că acestea vor fi gata la timp, în ciuda unor întârzieri.

”A fost trecut în revistă angajamentul statului român de dezvoltare a infrastructurii de cazare a persoanelor private de libertate, asumat de Guvernul României prin Memorandum în anul 2020.

ADVERTISING

Astfel, la nivelul anului 2021 au fost planificate 210 noi locuri de detenţie (au fost realizate 216). La nivelul anului 2022 sunt planificate 445 de noi locuri de detenţie (sunt în grafic a fi realizate 448), iar la nivelul anului 2023 sunt planificate 1.275 de noi locuri de detenţie, care, în pofida unor dificultăţi şi întârzieri, vor fi gata la termenul prevăzut”, a transmis ANP, într-un comunicat de presă.  

De asemenea, instituţia a prezentat şi stadiul celor două noi penitenciare, respectiv Berceni - 1.000 de locuri şi Unguriu – 900 de locuri, care se află în ultima fază de verificare a proiectelor tehnice, urmând ca în luna octombrie să aibă loc licitaţiile pentru atribuirea contractelor de execuţie. 

ADVERTISING

”Lucrările efective sunt estimate a fi demarate în perioada martie-aprilie 2023”, a mai transmis ANP.  

Proiect-pilot la Ploiești

De asemenea, ANP a anunţat că un proiect-pilot va fi realizat la Penitenciarul Ploieşti, în urma unui contract cu o firmă care oferă spaţii de cazare deţinuţilor cu regim deschis, dacă doresc să muncească în cadrul societăţii respective. Un demers similar ar putea să fie materializat la Penitenciarul Timişoara.

”Un demers pilot iniţiat conceptual în luna martie 2022, de actuala conducere a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se va materializa începând cu data de 26.09.2022 la nivelul Penitenciarului Ploieşti. Demersul constă în relaţia contractuală dintre penitenciar şi un agent economic, cel din urmă fiind dispus să pună la dispoziţie spaţii de cazare pe cheltuiala proprie pentru persoanele private de libertate custodiate în regim deschis, care doresc să muncească în cadrul acestei firme”, informează ANP.

ADVERTISING

Contractul este semnat pentru 40 de persoane private de libertate, cu posibilitatea de a suplimenta numărul până la 50.

Un demers similar se află în stadii avansate de negociere şi operaţionalizare şi la nivelul Penitenciarului Timişoara, pentru un număr de 60 de persoane private de libertate.

„Cu acest prilej, a fost făcut apel către agenţii economici în căutare de forţă de muncă, pentru a lua în considerare şi colaborarea cu unităţile penitenciare, fiind o forţă de muncă sigură”, a adăugat sursa citată.

În sistemul penitenciar românesc există aproximativ 5.000 de persoane private de libertate apte şi disponibile pentru angrenarea în diverse activităţi productive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇