ONU acuză Ucraina că torturează prizonieri de război

ONU acuză Ucraina că torturează prizonieri de război

Matilda Bogner, şefa misiunii ONU de monitorizare a respectării drepturilor omului în Ucraina, spune că există dovezi credibile că forțele Kievului torturează prizonierii ruși de război.

„Am primit informații credibile despre tortură, rele tratamente și detenție a prizonierilor ruși, fără a le fi asigurat dreptul la apărare, tratament medical sau comunicare cu familia”, a spus Bogner, potrivit The Hill.

În plus, oficialul ONU a subliniat că încă apar, din ambele tabere, filmulețe cu prizonieri de război umiliți și obligați să ceară iertare.

ADVERTISING

Bogner a cerut atât Ucrainei, cât și Rusiei să lanseze anchete ale acestor informații și să își instruiască personalul militar să nu aplice astfel de tratamente care încalcă regulile de război și convențiile internaționale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe susținute la Geneva, unde principalul subiect abordat a fost situația dramatică în care se găsesc civilii din Ucraina.

Bogner a acuzat Rusia de multiple crime de război, de la atacurile țintite asupra civililor, la violuri și deportări. Oficialul ONU spune că are documentate peste 200 de cazuri în care rușii au dus ucraineni, majoritatea bărbați, mai întâi în Belarus, înainte de a fi aduși la procese în Rusia.

ADVERTISING

Ziua 77 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Informații despre posibile acte de tortură împotriva prizonierilor ruși de război au apărut la finalul lunii martie, Guvernul de la Kiev anunțând atunci că a lansat o investigație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇