Pe 18 martie, prezentatorul TV Dmitri Gordon a transmis un mesaj video către ucrainenii din teritoriile ocupate sau blocate de trupele ruse. El a afirmat că există două tipuri de coridoare umanitare: unele organizate de Ucraina și altele organizate de Rusia. Gornonat i-a îndemnat să nu le folosească pe acestea din urmă.
„Din informațiile noastre, majoritatea ucrainenilor care ies prin coridoarele umanitare organizate de autoritățile ruse trec prin teste grele. Și ajung în așa-numitele lagăre de filtrare, care au fost create exact ca celebrele lagăre NKVD din vremea sovietică.
Avem o mulțime de informații că locuitorii din Mariupol, în special, trecând prin coridoarele umanitare organizate de autoritățile ruse, au ajuns în număr mare în aceste tabere de filtrare unde au fost torturați, batjocoriți, iar soarta lor este învăluită în mister”, a spus Gordon, fără a preciza de unde a luat această informație, scrie Meduza.
Evacuarea ucrainenilor din zonele în care au loc lupte a fost un subiect cheie în luna martie. Aproape în fiecare zi ambele părți au raportat despre deschiderea și întreruperea coridoarelor umanitare.
Totodată, reprezentanții Rusiei au considerat important să sublinieze că Ucraina nu coordonează coridoarele umanitare care duc către teritoriul Federației Ruse.
Autoritățile ucrainene au raportat în mod repetat deportarea forțată a ucraineanilor, inclusiv a minorilor, în Rusia și lagăre de filtrare, unde ar încerca să identifice persoane cu convingeri pro-ucrainene, militari, veterani ATO și așa mai departe.
”Oamenii sunt filtrați ca în Germania nazistă”
Potrivit vicepremierului Ucrainei Irina Vereșciuk, oamenii „sunt filtrați acolo, ca în Germania nazistă, sunt catalogați în demni de încredere și nesiguri, li se iau documentele, sunt verificați dacă au tatuaje”, „și dacă, Doamne ferește, o persoană are ceva sub forma unui trident sau a stemei noastre, dispare și nu mai poate fi găsită.”
Consiliul orășenesc Mariupol a declarat că în lagărele de filtrare ar putea încerca să îndepărteze martorii crimelor de război rusești pentru a-i „distruge” ulterior.
Serviciile de informații militare ale Ucrainei au remarcat că cetățenii ucraineni au fost trimiși din lagărele de filtrare, inclusiv în „regiunile de nord” ale Rusiei, de exemplu, la Sahalin.
„Ucrainenilor li se oferă locuri de muncă oficiale prin centrele de angajare. Cei care sunt de acord primesc documente prin care le este interzis să părăsească regiunile rusești timp de doi ani”, au susținut ofițerii de informații.
Dar nu este clar ce fel de documente restricționează părăsirea regiunilor timp de doi ani. Cu toate acestea, faptul că ucrainenii sunt distribuiți în toată Rusia nu este un secret. Pe 12 martie, guvernul rus a adoptat o rezoluție privind distribuirea a aproape 100.000 de oameni în toate districtele federale.
Acum, conform ambelor părți, în Rusia există peste 700.000 de oameni care au trăit până de curând în teritorii controlate de autoritățile ucrainene și separatiști.
Aproape în fiecare zi, Rusia raportează ”evacuarea” a încă 10.000-20.000 de oameni. Potrivit datelor oficiale rusești din 11 aprilie, în „centre de cazare temporară” se află aproximativ 31.000 de persoane.
Restul (adică aproximativ 700.000 de oameni), potrivit unei surse TASS din forțele de securitate, „au fost cazați la rude și prieteni”.
Este important de menționat că avocatul poporului ucrainean Liudmila Denisova spune că 700.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia, în timp ce o sursă TASS consideră că peste 200.000 de persoane sunt cetățeni ruși, peste 400.000 sunt cetățeni ai DNR și LNR, iar 117.000 "cetățeni ai altor țări” (în mod evident, inclusiv Ucraina).
Nu este clar dacă agenția de stat rusă și sursa acesteia se referă la „cetățenii DNR și LNR” la toți ucrainenii care locuiesc în regiunile Donețk și Lugansk.
Rusia e acuzată că a răpit copii ucraineni
Publicația TASS spune că 141.000 dintre cei evacuați sunt copii. În martie, Vladimir Putin a cerut modificarea legislației, astfel încât rușii să poată adopta orfani din Donbas care nu au cetățenie rusă.
Avocatul poporului ucrainean Liudmila Denisova a declarat că „Kievul nu are informații cum că copiii care urmează să fie adoptați în Rusia au statutul de orfani sau lipsiți de îngrijirea părintească” și a acuzat Rusia că a răpit copii ucraineni.
Rusia neagă categoric acuzațiile Ucrainei, ca de altfel toate celelalte acuzații legate de război (decese ale civililor ca urmare a bombardamentelor, bombardarea cartierelor și a infrastructurii civile și așa mai departe).
Pe 12 aprilie, avocatul poporului rus Tatiana Moskalkova a spus că „nu a existat niciodată o relocare forțată a refugiaților în Rusia, aceasta este o minciună”.
„Am vorbit personal cu cei aflați în locuințe temporare, oamenii mi-au spus cum trupele ucrainene i-au condus în subsoluri și s-au acoperit cu ei și i-au folosit ca pe niște scuturi umane, oamenii au vrut să se refugieze în Rusia”, a spus Moskalkova.
Mărturiile deportaților
Mărturiile unor persoane care au fost „evacuate” din Ucraina în Rusia publicate în mass-media confirmă (cel puțin în unele cazuri) atât constrângerea acestui proces, cât și existența „filtrării”.
Poveștile refugiaților deportați în Rusia din Mariupol și împrejurimile sale au fost publicate, în special, de CNN și postul de televiziune Nastoyaschee Vremya.
Unii dintre ei au povestit cum armata rusă a venit în locurile în care s-au ascuns de bombardamente și le-au ordonat să plece. Alții au fost nevoiți să meargă la punctul de control rusesc din cauza imposibilității de a ajunge la coridoarele organizate de Ucraina. Iar unii s-au confruntat cu presiuni psihologice din partea forțelor ruse: li s-a spus că „Ucrainei nu-i pasă de tine” și „nu te evacuează nimeni de aici”.
Site-ul britanic inews susține că refugiații din Maruipol sunt puși să semneze documente care susțin că orașul este bombardat de armata ucraineană (nu rusă), după care li se spune că nu se mai pot întoarce acasă din cauza amenințării persecuției.
Refugiații au fost duși într-un punct din zona controlată de separatiști, unde li s-au luat amprentele, li s-au făcut fotografii, li s-au verificat telefoanele și au fost interogați. Anna, în vârstă de 24 de ani, a spus că a fost întrebată despre politică, ce părere are despre DNR și Rusia, dacă are rude în armată sau regimentul Azov.
Nu există dovezi despre ceea ce s-a întâmplat cu persoane ale căror răspunsuri nu au satisfăcut forțele de securitate.