O nouă metodă de corupție politică în Republica Moldova

O nouă metodă de corupție politică în Republica Moldova

Autoritățile de la Chișinău renunță la „mănușile albe” în relația cu opoziția pro-rusă, controlată de oligarhii fugari, care au jefuit Republica Moldova în perioada 2014-2019.

Miza oligarhilor moldoveni (unii condamnați definitiv în lipsă) anunțați în urmărire internațională este revanșa prin corupție politică și finanțarea ilegală a mai multor partide de pe diferite segmente ale eșichierului politic.

Introducerea banilor murdari în țară de către grupările de crimă organizată prin curieri, pentru finanțarea acțiunilor de destabilizare și corupție politică, a fost anihilată de procurorii moldoveni în luna iunie 2023. Mai mulți deputați conectați la „gruparea Șor”, implicați în schemă, au rămas atunci fără imunitate și sunt cercetați penal, iar partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională.

ADVERTISING

Carduri bancare din Dubai pentru coruperea moldovenilor

Miercuri, 4 octombrie, ca urmare a efectuării a peste 70 de percheziții, poliția și procurorii anticorupție de la Chișinău au demascat o nouă metodă de finanțare ilegală a unor partide-clone gestionate de la distanță de oligarhii moldoveni fugari.

Un dosar penal în acest sens a fost inițiat în septembrie 2023, când polițiștii moldoveni de frontieră au depistat, la trei cetățeni (doi străini și un moldovean), 1.975 de carduri bancare ce urmau să fie repartizate mai multor persoane-cheie din diferite partide politice pentru acțiuni de destabilizare și corupție politică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte carduri similare erau deja în circuit pe teritoriul Republicii Moldova. Odată cu cardul bancar, figuranții primeau un telefon mobil și o tabletă pe care erau instalate aplicații ce permiteau operarea transferurilor bancare.

Joi, 5 octombrie, Poliția, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au oferit detalii în legătură cu acest caz în cadrul unei conferințe de presă.

Oamenii legii au menționat că la toți cei percheziționați miercuri au fost depistate și ridicate gadgeturile și cardurile bancare primite din afara țării. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin (foto sus), a precizat că perchezițiile au vizat exponenți ai mai multor partide conectate la condamnatul Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească în Israel.

ADVERTISING

Ea a încurajat toate persoanele care au primit astfel de carduri să le predea benevol autorităților și să-și asume calitatea de martori.

În caz contrar, aceste persoane vor fi investigate pentru complicitate la spălare de bani – o infracțiune pentru care legea penală moldovenească prevede ani mulți de pușcărie.

Revanșa corupților prin deturnarea cursului pro-european

Pe 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale – un exercițiu electoral prin care partidele pro-ruse vor să convingă electoratul că încrederea în Partidul Acțiune și Solidaritate, creat de președinta Maia Sandu, se erodează.

PAS deține majoritate parlamentară și, împreună cu președinta Maia Sandu și Guvernul, propulsează eficient Moldova în UE. În cadrul unei intervenții online, liderul socialiștilor Igor Dodon a chemat recent toate forțele de opoziție la proteste: „E nevoie să ne unim toți împotriva Maiei Sandu. Să ne unim la proteste. Să ieșim toți împotriva Maiei Sandu indiferent dacă avem viziuni pro-europene sau anti-europene”.

Majoritatea parlamentară pro-europeană s-a văzut nevoită să modifice miercuri, în regim de urgență, Codul electoral, după ce Curtea Constituțională a anulat marți, în mod surprinzător, restricția de a candida la funcții elective impusă exponenților partidului „Șor” după ce formațiunea a fost scoasă în afara legii din cauza finanțării ilegale.

A doua zi, la prima oră, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a convocat Biroul Permanent, iar peste câteva ore a convocat ședința Legislativului la care au fost reintroduse restricțiile electorale pentru exponenții partidelor scoase în afara legii. Legea votată miercuri a fost promulgată imediat de Maia Sandu, iar joi a fost publicată în „Monitorul Oficial”.

Miza actualei guvernări pro-europene pe faptul că, după fuga oligarhilor corupți din Moldova în 2019, justiția va tăia pârghiile de influență a acestora asupra proceselor politice din țară a eșuat. În pragul actualei campanii electorale, sistemul de justiție încă nereformat rămâne ghidat de la distanță de capii grupărilor de crimă organizată.

În aceste condiții, politicul se vede nevoit să intervină prin metode netradiționale, la limita democrației, pentru a nu admite recapturarea statului prin corupție politică și bani murdari de către grupările de crimă organizată.

Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇