Norul de praf saharian a ajuns în România. Cât de periculos este pentru sănătatea noastră

Norul de praf saharian a ajuns în România. Cât de periculos este pentru sănătatea noastră

Norul de praf saharian, care a acoperit mai multe zone din Europa cu un strat fin de nisip portocaliu, a ajuns în România.

Expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, a explicat la Digi24 de ce acesta poate fi periculos pentru sănătate, punctând și avantajele norului.

"Este important să studiem acest fenomen. În afară de faptul că e spectaculos, această zăpadă portocalie are impact și asupra sănătății, putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni.

ADVERTISING

Are și efect benefic, căci conține fier acest praf și poate fi fertilizator dacă va cădea în ocean, de exemplu. E și o explicație că zona fertilă din Amazon e ajutată de acest praf, deci sunt și beneficii, nu numai efecte negative asupra sănătății", a declarat Bogdan Antonescu.

Nu este exclus ca în viitorul apropiat să mai fim martorii unor astfel de evenimente.

Totuși, concentrațiile de praf din România au fost mai mici decât cele observate în ultimele zile în mai multe țări europene, conform Gabrielei Băncilă, director în cadrul ANM.

ADVERTISING

„Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut ca concentrațiile de praf care ajung deasupra Româniie să fie ceva mai reduse", a explicat Băncilă.

O vreme nebună, nebună: de la 15 grade la temperaturi negative şi multă ploaie - prognoza meteo pe două săptămâni

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇