„Noapte albastră” în Corsica, cu zeci de explozii, după ce Macron a propus autonomie în cadrul republicii (Foto & Video)

„Noapte albastră” în Corsica, cu zeci de explozii, după ce Macron a propus autonomie în cadrul republicii (Foto & Video)

O „noapte albastră” a lovit Corsica duminică spre luni, aproximativ douăzeci de explozii fiind revendicate de separatişti, vizând în principal reşedinţe secundare, la zece zile după vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a propus insulei o „autonomie în cadrul republicii”.

În această etapă, autorităţile, care au sesizat Parchetul Naţional Antiterorism, nu au raportat răniţi grav.

Frontul Naţional pentru Eliberarea Corsicană (FLNC) a revendicat responsabilitatea pentru explozii, spunând că nu există un „destin comun cu Franţa", într-o declaraţie trimisă cotidianului Corse-Matin. „A Francia Fora" („Franţa, afară" - n.red.) încheie acest text de patru rânduri.

Această „nouă noapte albastră" vine la aproximativ zece zile după vizita preşedintelui Macron, care a propus Corsicăi „autonomie în cadrul republicii", avertizând în acelaşi timp că „acest moment istoric nu se va face fără sau împotriva statului francez”.

ADVERTISING

De aproape doi ani, Corsica se confruntă cu o înmulţire a incendiilor criminale şi a exploziilor, vizând în principal reşedinţe secundare, cel mai adesea însoţite de mesaje naţionaliste. Aceste explozii au fost adesea revendicate, unele de FLNC, altele de GCC (Ghjuventra Clandestina Corsa), o mişcare clandestină a tineretului corsican.

Într-o declaraţie de revendicare la începutul lunii august, FLNC a cerut crearea unei „platforme de rezistenţă patriotică în faţa colonizării disproporţionate a coloniştilor" şi a unui „proces de distrugere a poporului corsican".

O sursă judiciară a spus în august că 50 de anchete „în legătură cu incendii criminale sau distrugeri de diferite tipuri" în Corsica au fost deschise de procuratura naţională antiteroristă de la începutul anului. Anchete similare au fost 22 în 2022, trei în 2021 şi patru în 2020.

ADVERTISING

La aceeaşi dată, unitatea antiteroristă a tribunalului din Paris era însărcinată cu 14 anchete judiciare legate de terorismul corsican, a adăugat sursa citată.

Ultima astfel de „noapte albastră" a avut loc în noaptea de 9 spre 10 martie 2019, cu un total de şapte case avariate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇