Nicuşor Dan s-a înţeles cu familia Constanda să plătească datoria eşalonat pe 50 de luni

Nicuşor Dan s-a înţeles cu familia Constanda să plătească datoria eşalonat pe 50 de luni

Primăria Capitalei va plăti datoria de circa 125 de milioane de euro pe care o are către familia Costanda eșalonat, pe o perioadă de 50 de luni, anunță Nicușor Dan.

Luna trecută, Nicușor Dan a anunţat că omul de afaceri Costică Constanda a blocat din nou conturile Primăriei Capitalei, în încercarea de a-și recupera datoria.

Edilul precizează că potrivit acordului stabilit între cele două părți prevede că conturile Primăriei Generale nu vor mai putea fi blocate sub nicio formă pe perioada derulării acestuia.

ADVERTISING

Nicușor Dan mai spune că aceasta este ultima eșalonare de datorii dintr-un șir de eșalonări pe care a fost obligat să le facă de la preluarea mandatului, pentru a repune pe picioare PMB din punct de vedere financiar și pentru a-i reface credibilitatea pe piața financiar-bancară.

”Reamintesc aici că am avut negocieri în urma cărora am reușit să eșalonăm mai multe datorii lăsate de administrația Firea și menționez aici doar patru dintre ele: datoria STB către ANAF, datoria municipalității pentru autobuzele Otokar cumpărate și neplătite, datoria pentru stațiile de autobuz, datoria pentru iluminatul de sărbători 2020-2021 (antamat și acesta în perioada Firea)”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De ce îi datorează PMB bani lui Costică Constanda

Costică Constanda a devenit proprietar pe 3,3 hectare de teren din Satul Francez în baza unor drepturi litigioase pe care le-a cumpărat de la moștenitorii din zonă.

Intenția omului de afaceri era să construiască blocuri cu 5 etaje în respectiva zonă de lux din nordul Bucureștiului, unde și locuiește.

În 2001, primarul de atunci al Capitalei, Traian Băsescu, a decis să nu-i dea lui Constanda terenul din Satul Francez. În schimb, i-a dat o suprafață similară în Parcul Bordei (din vecinătatea Parcului Herăstrău).

ADVERTISING

Consiliul General nu l-a lăsat pe Constanda să construiască blocuri în Parcul Bordei. Iar până la urmă zona a devenit de utilitate publică. Considerându-se păgubit, omul de afaceri s-a adresat instanței și a câștigat despăgubiri de zeci de milioane de euro.

Adriean Videanu (care i-a urmat lui Băsescu la PMB) a propus o soluție de rezolvare: să îi dea lui Constanda o suprafață echivalentă din Satul Francez. Constanda a acceptat înțelegerea. Dar acea înțelegere prevedea că, ulterior, Consiliul General trebuia să adopte un PUZ care să-i permită lui Constanda să construiască blocuri cu 5 etaje pe care și le dorea. Și Consiliul n-a mai adoptat respectivul PUZ.

Așa că, pe calea instanței, Constanda a obținut din nou despăgubiri de la Primărie.

Pe final de mandat, Gabriela Firea a propus inistent să ii dea lui Constanda o parte din Satul Francez. Dar Consiliul General n-a fost de acord.

Constanda a blocat conturile Capitalei la finalul mandatului Gabrielei Firea. Dar a ridicat ulterior poprirea fără să își primească banii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇