Netanyahu spune că Israelul trebuie să-și desfășoare operațiunea de la Rafah pentru a nu pierde războiul

Netanyahu spune că Israelul trebuie să-și desfășoare operațiunea de la Rafah pentru a nu pierde războiul

Armata israeliană trebuie să-şi desfăşoare operaţiunea în oraşul Rafah, unde aproximativ 1,4 milioane de palestinieni sunt înghesuiţi în sudul Fâşiei Gaza, întrucât în caz contrar „va pierde războiul” împotriva Hamas, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu sâmbătă seara.

După ofensivele în oraşul Gaza, apoi în Khan Yunis, Israelul se pregăteşte să intre în Rafah, ultimul mare oraş din Fâşia Gaza, ceea ce suscită mari temeri pentru soarta populaţiei civile, în mare majoritate palestinieni relocaţi din cauza luptelor din restul teritoriului, potrivit AFP.

ADVERTISING

Preşedintele american Joe Biden, a cărui ţară este principalul susţinător al Israelului, a afirmat vineri că o operaţiune la Rafah "nu trebuie să aibă loc fără un plan credibil" pentru a proteja civilii. Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat la rândul său că o operaţiune la Rafah ar putea duce la "un dezastru umanitar fără precedent".

"Oricine vrea să ne împiedice să desfăşurăm o operaţiune la Rafah ne spune de fapt să pierdem războiul. Nu voi ceda la aceasta", a declarat Netanyahu într-o conferinţă de presă la Ierusalim.

ADVERTISING

El a afirmat de asemenea că armata israeliană îşi va desfăşura operaţiunea la Rafah chiar şi în cazul unui acord cu gruparea islamistă palestiniană pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi în continuare în Fâşia Gaza.

Negocieri complexe în legătură cu o încetare a focului, cu o eliberare a ostaticilor deţinuţi în Gaza şi a deţinuţilor palestinieni din Israel continuă prin intermediul unor ţări mediatoare, Egipt, Qatar şi SUA.

Hamas insistă asupra unei "încetări a focului totale" şi retragerea forţelor israeliene din Fâşia Gaza. Benjamin Netanyahu refuză în acest stadiu respectivele cereri, evocând o eventuală pauză în lupte pentru eliberarea ostaticilor, dar nu şi sfârşitul ostilităţilor.

ADVERTISING

"Chiar dacă ajungem la un acord cu privire la ostatici, vom intra în Rafah", a declarat el sâmbătă seara la Ierusalim.

La Tel Aviv, mii de israelieni manifestează împotriva guvernului Netanyahu căruia îi cer să se înţeleagă cu Hamas pentru a elibera ostaticii. "Sunt peste 100 de zile de când ostaticii se află în Gaza, dacă ei mor guvernul va avea sângele lor pe mâini", au scandat manifestanţii.

Un acord de încetare a focului în noiembrie permisese eliberarea a 105 de ostatici din cei 250 răpiţi de Hamas în cursul atacului fără precedent din 7 octombrie. Potrivit Israelului, 130 de ostatici mai sunt deţinuţi în Gaza, dintre care 30 nu ar mai fi în viaţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇