Armata israeliană anunță că a salvat doi ostatici din Gaza. Hamas acuză că au fost uciși zeci de civili în operațiune

Armata israeliană anunță că a salvat doi ostatici din Gaza. Hamas acuză că au fost uciși zeci de civili în operațiune

Armata israeliană a anunţat că a salvat doi ostatici din captivitate în Fâşia Gaza, luni dimineaţă, marcând un succes mic, dar simbolic în încercarea sa de a aduce acasă peste 100 de captivi despre care se crede că sunt încă deţinuţi de gruparea militantă Hamas.

Potrivit oficialilor, doi bărbaţi au fost salvaţi dintr-o clădire rezidenţială din oraşul Rafah. Hamas a acuzat că 52 de oameni au fost uciși în raidurile aeriene israeliene lansate asupra a 14 case şi trei moschei din diferite zone din Rafah.

ADVERTISING

Armata israeliană i-a identificat pe cei doi ostatici salvaţi ca fiind Fernando Simon Marman, 60 de ani, şi Louis Har, 70 de ani, şi a precizat că ambii sunt în stare bună din punct de vedere medical.

Ambii bărbaţi au fost răpiţi de militanţi Hamas din kibuţul Nir Yizhak, în atacul transfrontalier din 7 octombrie, care a declanşat războiul dintre Israel şi Hamas, aflat acum în a cincea lună. Ei sunt doar al doilea şi al treilea ostatic care au fost salvaţi în siguranţă.

Lt-col. Richard Hecht a declarat că operaţiunea s-a bazat pe „informaţii precise" şi că locul, situat la etajul al doilea al unei clădiri, era supravegheat de „ceva timp". El a precizat că premierul Benjamin Netanyahu s-a alăturat şefului armatei israeliene şi altor înalţi oficiali în timp ce se desfăşura raidul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea după ce, săptămâna trecută, Netanyahu a ordonat armatei să pregătească o ofensivă la Rafah, ultimul refugiu pentru persoanele strămutate din cauza războiului din Fâşia Gaza. Hamas a avertizat sâmbătă că o ofensivă asupra Rafah ar putea provoca „zeci de mii de morţi şi răniţi".

Se estimează că militanţii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au răpit alte 250 în raidul din 7 octombrie care a declanşat războiul. O ofensivă israeliană aeriană şi terestră a provocat apoi moartea a peste 28.000 de palestinieni, potrivit oficialilor Hamas din domeniul sănătăţii.

ADVERTISING

Peste 100 de ostatici au fost eliberaţi în timpul unui armistiţiu de o săptămână în noiembrie. Israelul afirmă că aproximativ 100 de ostatici au rămas în captivitatea Hamas. Hamas deţine rămăşiţele a aproximativ 30 de ostatici care fie au fost ucişi la 7 octombrie, fie au murit în captivitate.

Israelul a făcut din salvarea tuturor ostaticilor unul dintre principalele obiective ale războiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇