Netanyahu a cedat la apelul lui Biden. Israelul deschide coridoarele pentru ajutor umanitar

Netanyahu a cedat la apelul lui Biden. Israelul deschide coridoarele pentru ajutor umanitar

Israelul va deschide noi rute pentru livrările de ajutoare umanitare în Gaza, după ce SUA au făcut un apel insistent la acest lucru.

Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat, joi, redeschiderea trecerii de la Erez, dintre Israel şi nordul Fâşiei Gaza, pentru prima dată de la atacurile Hamas din 7 octombrie, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Cabinetul a aprobat, de asemenea, folosirea Portului israelian Ashdod pentru a ajuta la transferul mai multor ajutoare în enclavă.

Oficialii israelieni au declarat, de asemenea, că intenţionează să mărească şi cantitatea de ajutor din Iordania care trece prin punctul de trecere Kerem Shalom.

ADVERTISING

"Acest ajutor sporit va preveni o criză umanitară şi este necesar pentru a asigura continuarea luptelor şi pentru a atinge obiectivele războiului", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului israelian, citat de Sky News.

Statele Unite au lansat joi cea mai puternică mustrare publică la adresa Israelului de la începutul războiului cu Hamas, avertizând că politica americană referitoare la Gaza va fi determinată de măsurile pe care Israelul le va lua pentru a se ocupa de siguranţa civililor palestinieni şi a lucrătorilor umanitari.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Trecerile terestre în Gaza, prin care a a intrat în mod tradiţional cea mai mare parte a ajutoarelor vitale, rămân sub restricţii severe din partea Israelului.

Agenţiile umanitare au acuzat Israelul de încetinirea intrării ajutoarelor în teritoriul devastat de război, deşi Israelul susţine că nu are ”vreo limită” privind cantitatea de ajutoare care pot fi introduse.

Înainte de începerea războiului, Israelul a restricţionat tot accesul maritim şi aerian spre şi dinspre Gaza, iar trecerile terestre erau ţinute sub control strict. Existau două treceri funcţionale spre enclavă: Erez, pentru mişcarea persoanelor, şi Kerem Shalom, pentru mărfuri.

ADVERTISING

Gaza mai are şi o trecere spre Egipt, la Rafah, care este controlată de autorităţile egiptene. Deşi Israelul nu are un control direct asupra acestei treceri, monitorizează toată activitatea din sudul Gaza.

Deschiderea trecerii ar fi ”o veste binevenită” şi ”cu siguranţă în concordanţă” cu ceea ce premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus, joi, preşedintelui Joe Biden, a declarat pentru CNN consilierul de securitate naţională de la Casa Alba, John Kirby.

Kirby a afirmat că nu văzuse ştirea, ”dar dacă este adevărat este cu siguranţă în concordanţă cu ce am auzit astăzi de la prim-ministru, în ceea ce priveşte anunţurile pe care le vor face în următoarele ore şi zile despre deschiderea de treceri, sporind accesul organizaţiilor umanitare pentru a duce hrană, apă, medicamente şi combustibil pentru oamenii din Gaza”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇