Biden, schimbare bruscă de ton față de Netanyahu

Biden, schimbare bruscă de ton față de Netanyahu

Statele Unite au lansat joi cea mai puternică mustrare publică la adresa Israelului de la începutul războiului cu Hamas, avertizând că politica americană referitoare la Gaza va fi determinată de măsurile pe care Israelul le va lua pentru a se ocupa de siguranţa civililor palestinieni şi a lucrătorilor umanitari.

Preşedintele Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că Israelul trebuie să ia măsuri imediate pentru a reduce răul şi suferinţa provocate civililor, a declarat Casa Albă după ce liderii au vorbit la telefon, relatează Reuters.

ADVERTISING

Biden i-a mai spus lui Netanyahu, într-o convorbire care a durat mai puţin de 30 de minute, că o încetare imediată a focului în regiune este esenţială şi a cerut Israelului "să încheie fără întârziere un acord" cu Hamas pentru a aduce acasă ostaticii israelieni, la aproape şase luni de la atacul din 7 octombrie al grupării militante palestiniene.

Declaraţia Casei Albe reflectă o schimbare bruscă de ton din partea lui Biden şi, pentru ceea ce pare a fi o premieră, include un set de condiţii legate de continuarea sprijinului american.

ADVERTISING

Astfel, Biden "a precizat clar necesitatea ca Israelul să anunţe şi să pună în aplicare o serie de măsuri specifice, concrete şi măsurabile pentru a rezolva problema daunelor provocate civililor, a suferinţelor umanitare şi a siguranţei lucrătorilor umanitari", a precizat Casa Albă în comunicatul său.

Preşedintele "a precizat clar că politica SUA în ceea ce priveşte Gaza va fi determinată de evaluarea noastră privind acţiunile imediate ale Israelului în legătură cu aceste măsuri", a mai arătat Casa Albă.

ADVERTISING

Schimbarea de ton intervine după ce luni, Israelul a lansat un atac în care au fost ucişi în Gaza şapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen. Ulterior, Israelul a declarat că îşi va ajusta tacticile în războiul din Gaza, spunând că atacul este rezultatul unei identificări greşite.

De asemenea, în ultima vreme, Biden s-a confruntat cu o presiune tot mai mare din partea bazei sale politice de stânga, pentru a opri crimele şi a atenua foametea în rândul civililor nevinovaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇