Lukașenko l-a grațiat pe Roman Protasevici, bloggerul pentru care a deturnat un avion

Lukașenko l-a grațiat pe Roman Protasevici, bloggerul pentru care a deturnat un avion

Roman Protasevici, bloggerul belarus de opoziţie arestat în 2021 după ce zborul Ryanair în care se afla a fost forţat să aterizeze la Minsk, a fost graţiat luni.

„Tocmai am semnat documentele relevante care spun că am fost graţiat. Este, bineînţeles, o veste bună”, a declarat Protasevici presei, potrivit agenţiei oficiale BelTA.

El a fost condamnat în această lună la opt ani de închisoare pentru fapte penale precum instigare la terorism, organizarea de tulburări în masă şi defăimarea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Protasevici a lucrat ca jurnalist la site-ul de ştiri Nexta, care a relatat pe larg despre protestele în masă la adresa lui Lukaşenko din 2020, după alegerile prezidenţiale despre care Opoziţia şi guvernele occidentale au spus că au fost falsificate, aminteşte Reuters.

În urma campaniei de reprimare din jurul alegerilor, principalele figuri de opoziţie fie au ajuns la închisoare, fie au fugit în exil.

Fondatorul Nexta, Stsiapan Putsila, şi fostul editor Yan Rudik au fost condamnaţi în lipsă de aceeaşi instanţă la 20, respectiv 19 ani de închisoare. Autorităţile din Belarus au declarat anul trecut Nexta drept „organizaţie teroristă”.

Circumstanţele arestării lui Protasevici în mai 2021 au atras reacţii de condamnare la nivel internaţional şi au determinat Uniunea Europeană să îl sancţioneze pe Lukaşenko.

După arestare, Protasevici a fost arătat la televiziunea publică mărturisind în lacrimi implicarea în protestele antiguvernamentale şi într-un plan de răsturnare a lui Lukaşenko.

Opoziţia belarusă din exil a spus că mărturisirile erau false şi au fost obţinute sub constrângere.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇