Protasevici se leapădă de iubita condamnată la închisoare și anunță că s-a căsătorit

Protasevici se leapădă de iubita condamnată la închisoare și anunță că s-a căsătorit

Jurnalistul Roman Protasevici din Belarus se leapădă de Sofia Sapega, condamnată săptămâna trecută la 6 ani de închisoare pentru „incitare la ură socială”.

Protasevici ține să precizeze că Sofia a fost condamnată pentru activitățile ei reale și nu pentru că a avut o relație cu el.

Totodată, jurnalistul spune că nu mai este iubita lui si că nu au mai vorbit de 7 luni. Mai mult, el anunță că s-a căsătorit, fără să dea însă prea multe detalii pe acest subiect. A publicat o fotografie cu soția lui și afirmă că va oferi altă dată amănunte.

Protasevici, acuzat că s-ar afla în spatele protestelor din Belarus care au urmat alegerilor prezidențiale din august 2020, nu a fost încă judecat, iar stadiul anchetei împotriva sa este neclar.

Sper ca viitorul meu să se limpezească

Așadar, într-o lungă postare pe telegra.ph, jurnalistul povestește despre dosarul său, despre care spune că este voluminos și nu stie când va fi finalizat. Mai mult, Protesevici arată că este martor și în alte dosare.

”A trecut aproape un an de la „întoarcerea” mea în Belarus. Mărturisesc că timpul zboară al naibii de repede, deși viața mea este foarte monotonă și plictisitoare. În acest timp, s-au întâmplat destul de multe. Așadar, cred că este timpul să vorbesc puțin despre cazul meu. Pentru că, după cum am observat, mulți nu au înțeles și încă nu înțeleg ce s-a întâmplat.

ADVERTISING

Investigarea cazului meu continuă la Comitetul de anchetă al Republicii Belarus. Dosarul se dovedește a fi extrem de voluminos. În paralel cu aceasta, sunt martor în peste 12 alte cauze diferite. Am avut deja aproximativ o sută de interogatorii.

Nu au fost încă anunțate termene limită pentru finalizarea anchetei. Am încetat să mai întreb, pentru că nimeni nu pare să știe asta. Sper doar ca până la sfârșitul acestui an viitorul meu să se limpezească măcar puțin. Pentru că viața în incertitudine nu este un lucru bun.

Pe de altă parte, înțeleg că lucrurile ar putea fi și mai rele. Până la urmă, a sta în arest la domiciliu este mai plăcut decât a sta într-un centru de arest preventiv”, scrie Protasevici, care publică o fotografie recentă cu el. ”Așa arăt acum”, spune jurnalistul.

Protasevici

El a citit în mediul online cum că s-ar plimba liber pe stradă ceea ce, spune el, sunt ”prostii”.

”Cu toate acestea, am fost surprins să citesc pe Internet și să aud de la oameni pe care nu îi știu că mă plimb liber și, în general, sunt deja o persoană liberă. Habar n-am pe ce se bazează astfel de concluzii și de ce cineva răspândește asemenea prostii. Dacă într-adevăr ar exista vreo schimbare, aș scrie chiar eu despre asta”, spune Protasevici.

ADVERTISING

”Sofia nu a fost condamnată pentru că era iubita mea”

Apoi, Roman Protasevici vorbește despre Sofia Sapega și condamnarea primită de aceasta. Jurnalistul explică faptul că aceasta nu a fost condamnată pentru că era iubita lui.

”Și acum este timpul să vorbim despre Sofia și despre ceea ce ni s-a întâmplat. Eu, la fel ca mulți alții, am fost neplăcut surprins de sentința primită. Pur și simplu, 6 ani într-o închisoare. Cu toate acestea, în comparație cu faptul că inițial a fost amenințată cu până la 20 de ani… este cel puțin puțin reconfortant.

Sunt mai multe lucruri de știut despre această poveste. Mai ales pentru cei care strigă din răsputeri că am lăsat-o acolo, i-am înscenat arestarea sau chiar că am băgat-o în închisoare. Deci să o luam în ordine.

Voi începe, poate, cu ceva despre care practic nu se scrie în mass-media. Nimeni nicăieri nu spune de ce anume a fost condamnată Sofia. Nu o sa crezi, dar nu pentru ca era iubita mea. Articolul principal în jurul căruia s-a construit acuzația împotriva ei a fost articolul 130 din Codul Penal al Republicii Belarus (incitarea la ură). Și nu pentru comentarii pe Internet, ci pentru administrarea cunoscutului canal de Telegram din Belarus, Black Book of Belarus (CHKB).

ADVERTISING

Pentru cei care nu știu, acesta este cel mai mare canal de Telegram al țării, care a publicat datele personale ale forțelor de securitate și ale oficialilor guvernamentali. Cel mai adesea, aceste date erau detaliate și includeau fotografii, numere de telefon, adrese și date ale pașapoartelor. Practic, aceste date au fost folosite în principal pentru atacuri spam și apeluri amenințătoare”, povestește jurnalistul.

Cum a cunoscut-o pe Sofia

Roman Protasevici povestește apoi cum a cunoscut-o pe Sofia.

”Sofia și cu mine ne-am întâlnit la sfârșitul lui octombrie 2020, într-unul dintre barurile din Vilnius. Sofia la acea vreme deja lucra ca unul dintre moderatorii acestui canal. Din acest motiv ne-am întâlnit, fiind o mică adunare a acelor oameni care erau angajați în diverse canale de Telegram. Și tocmai mă mutasem la Vilnius, după ce am părăsit NEXTA și am vrut să cunosc oameni noi. Așa s-a întâmplat totul.

Și apoi am început să trăim împreună. Am muncit din greu și nu am intervenit unul în munca celuilalt - fiecare și-a făcut treaba lui.

Am locuit împreună până în mai 2021, când am decis să plecăm în vacanță. Dar nu doar să ne relaxăm, ci și să facem ultima încercare de a salva relația, din moment ce am avut unele momente extrem de dificile. Totuși, situația nu s-a schimbat în timpul vacanței, așa că am decis ca la întoarcerea la Vilnius să ne despărțim. Cu toate acestea, nu am ajuns la Vilnius. Avionul a fost deturnat la Minsk, unde am fost reținuți”, continuă povestea Protasevici.

Arest la domiciliu împreună, apoi separat

Ulterior, cei doi au fost transferați în arest la domiciliu și au locuit împreună.

”O lună mai târziu, am fost transferați în arest la domiciliu, iar din acel moment am locuit împreună, deși sub pază. Totuși, acest lucru nu a condus la restabilirea relației noastre personale.

Prin urmare, nu este de mirare că lucrurile s-au înrăutățit destul de repede între noi. Și întrucât numărul situațiilor conflictuale a continuat să crească, în octombrie am fost relocați.

De atunci, nu am mai comunicat direct, deși am comunicat periodic cu părinții ei. Adică, de vreo 7 luni, practic nimic nu ne leagă. Chiar și cazurile penale și acuzațiile sunt complet diferite, pur și simplu, nu se intersectează”, mai povestește Protasevici.

”Doar iubita lui Protesevici”

Roman Protasevici spune că a ținut să povestească aceste lucruri, pentru că a fost surprins să vadă că Sofia este catalogată drept o ”anexă” a lui.

”De ce scriu despre asta? În primul rând, pentru a spune puțin mai multe despre ceea ce s-a întâmplat. Și, în al doilea rând, pentru că sunt sincer surprins de modul în care Sofia, o persoană independentă, este considerată un fel de anexă a mea. Se pare că ea este doar „iubita lui Protasevici”.

Este deosebit de surprinzător să citești astfel de titluri în mass-media occidentală, care par să urmărească în mod activ agenda mondenă. E cam incomod. Este surprinzător că activiştii pentru drepturile femeilor nu au acordat atenţie acestei situaţii.

Ei bine, Dumnezeu să fie cu ei. Ceea ce contează este ceea ce se întâmplă de fapt. Și 6 ani de închisoare este cu siguranță o sentință grea.

Sofia a fost condamnată pentru activitățile ei reale și nu pentru că a avut o relație cu mine. Prin urmare, înainte să începi să mă învinuiești și să mă înjuri în comentarii, pornește-ți măcar puțin mintea. Și, în loc să-ți pierzi capul pe Internet, scrie-i o scrisoare Sofiei. Ea va fi, evident, încântată să audă cuvinte de sprijin”, mai scrie Protasevici.

El își încheie postarea anunțând că s-a căsătorit și publică o fotografie cu soția lui.

sotie-Protasevici


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇