Moscova a clasificat un procent record din bugetul pe anul viitor. Ține la secret banii pentru apărare și arme nucleare

Moscova a clasificat un procent record din bugetul pe anul viitor. Ține la secret banii pentru apărare și arme nucleare

Guvernul de la Moscova a trimis Parlamentului spre adoptare proiectul de buget pentru anul viitor și, în premieră, a clasificat aproape un sfert din cheltuieli.

Mai exact, nimeni nu va ști pe ce vor fi cheltuite 6,5 triliarde de ruble, adică peste 105 miliarde de euro. Mare parte din această sumă are legătură cu războiul, fiind menționate doar „cheltuieli pentru securitate și apărare națională”, scrie publicația rusă independentă Meduza.io.

Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a declarat pe 3 octombrie că sunt prinse în buget și cheltuielile pentru „reclădirea” celor patru regiuni anexate la finalul lui septembrie - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Între timp, însă, rușii au tot pierdut din teritorii, pe măsură ce contraofensiva ucraineană a prins tot mai multă forță.

ADVERTISING

Însă tot atunci Siluanov a spus că nu vor fi făcute publice sumele alocate pentru război.

Astfel s-a ajuns la secretizarea a 22,66% din buget, cel mai mare procent de până acum. Recordul anterior fusese atins în 2015, după anexarea Crimeii.

Una dintre secțiunile complet secretizare este intitulată „complexul de arme nucleare”.

Bugetul pe apărare a ajuns la aproape 85 de miliarde de euro și este deja trei sferturi clasificat. Creșterea față de 2022 este de 22 de miliarde de euro. Practic, bugetul pe apărare reprezintă 73% din întregul buget pe 2023.

ADVERTISING

Ziua 232 de război: Atac cu drone kamikaze la Kiev, ploaie de rachete în sud. Rusia e condamnată la ONU


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇