Ministrul Sănătății din Germania, acuzat că voia să dea măşti neconforme persoanelor defavorizate. Merkel îl susține

Ministrul Sănătății din Germania, acuzat că voia să dea măşti neconforme persoanelor defavorizate. Merkel îl susține

Cancelarul german Angela Merkel îl susţine pe ministrul Sănătăţii Jens Spahn, care este acuzat de Partidul Social Democrat (SPD, la putere) de faptul că ar fi vrut să distribuie măşti medicale chinezeşti necertificate unor persoane fără adăpost şi unor persoane cu deficienţe, lucru pe care ministrul îl dezminte.

Social-democraţii ”vor să creee o imagine proastă guvernului, în pofida luptei împotriva pandemiei” Covid-19, a apreciat Merkel luni la o reuniune a liderilor partidului său, Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori), relatează AFP.

Acest scandal ”nu este suţinut de fapte”, a subliniat ea.

Der Speiegel: Măștile erau destinate azilurilor sau persoanelor fără adăpost

Ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn, o personalitate bine văzută în cadrul CDU, se află în centrul unei adevărate furtuni politice, după ce revista Der Speiegel a dezvăluit că a propus, în primăvara lui 2020, să se distribuie măşti fabricate în China - necertificate potrivit directivelor Uniunii Europene (UE) - unor aziluri pentru persoane cu handicap sau unor persoane fără domiciliu.

La acea vreme, pandemia Covid-19 tocmai apărea în Germania, la fel ca în alte ţări, iar ţara se confrunta cu o penurie de măşti de protecţie.

Ministerul Muncii, condus de către Hubertus Heil (SPD), a refuzat această iniţiativă, potrivit publicației.

Dezvăluirile, înainte de alegeri

Cu trei luni înaintea alegerilor legislative din toamnă, aceste dezvăluiri l-au obligat pe ministrul Sănătăţii să se apere public.

Spahn şi-a exprimat indignarea, în contextul în care SPD îşi multiplică atacurile împotriva sa.

Criticat la începutul anului din cauza unei lansări lente a campaniei de vaccinare anticovid, el dă asigurări că aceste măşti asigură o anumită protecţie împotriva riscului unei infectări cu SARS-CoV-2.

Liderul CDU Armin Laschet, candidatul conservator la poziția lui Merkel în alegerile parlamentare prevăzute la 26 septembrie, a sărit, la rândul său, în apărarea lui Jens Spahn.

Oponenții politici critică

Copreşedinta SPD Saskia Esken denunţă ”un dispreţ fără precedent” din partea lui Spahn, iar copreşedintele SPD Norbert Walter-Borjans denunţă ”o atitudine inumană”, care ”nu are ce căuta în politică”.

Laschet respinge acuzaţiile SPD în acest scandal drept ”inacceptabile”.

Aceste măști erau, susţine el, ceritificate de către organismul german TÜV "şi trebuiau să fie distribuite rapid, în număr mare”, în situaţia penuriei de atunci.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇