Ministrul Justiției cere echilibru între dreptul de a protesta și dreptul la sănătate: Trebuie să înţelegem că oamenii mor în spitale

Ministrul Justiției cere echilibru între dreptul de a protesta și dreptul la sănătate: Trebuie să înţelegem că oamenii mor în spitale

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, consideră că dreptul la protest este foarte important, dar subliniază că restricţiile nu au fost luate ”pe bază de arbitrariu”.

”Ce este important, este să avem un echilibru între dreptul de a protesta pe care l-am exercitat mulţi români de-a lungul timpului şi dreptul la sănătate, despre asta este vorba în prezent.

Şi atunci, punând în balanţă cele două drepturi foarte importante, dincolo de discuţiile politice şi de faptul că un partid sau altul sau mai multe partide împreună se înţeleg atât de bine din priviri şi scot lumea în stradă, împing sindicalişti să scoată lumea în stradă (...) cert este că, dincolo de aspectele acestea trebuie să dăm dovadă de umanitate, de empatie unii faţă de alţii şi să înţelegem că oamenii mor în spitale, sau în afara spitalelor, situaţia este gravă aceste restricţii nesuferite pentru noi toţi – nu cred că există om căruia să-i placă să poarte acea mască pe faţă – aceste restricţii sunt importante.

ADVERTISING

În alte state din Europa spre exemplu, ele sunt mult mai dure decât în România. Aceste măsuri nu se iau pe bază de arbitrariu, că vrea un politican anume, vă daţi seama, să fii la putere şi să impui restricţii nu este nicio plăcere, absolut nicio plăcere, o faci dozat, cu foarte mare grijă.

Dar aceste recomandări vin din partea specialiştilor, din partea medicilor care sunt disperaţi efectiv de ceea ce văd în spitale, văd moartea în jurul lor, nu vreau să fiu patetic, dar asta se întâmplă la fiecare pas prin spitale şi atunci să fii nepăsător faţă de cel din jurul tău, de vecinul tău, de prietenul tău... suntem împărţiţi aşa, în două tabere extreme”, a afirmat ministrul Justiţiei, luni seară, la B1 Tv.

ADVERTISING

Stelian Ion consideră că nu trebuie ”să cădem în extrema aceea de a promova lipsa oricărei restricţii”.

”Respect foarte mult dreptul la protest, e foarte important într-o societate democratică, să te poţi exprima, dar în momentul în care este periclitată sănătatea celor din jur, eu cred că statul trebuie să fie foarte ferm pe poziţii şi să ştie foarte clar ce are de făcu.

Şi trebuie respectate regulile, categoric, a stabili nişte reguli ele sunt egale pentru toţi. E foarte important ca regulile să fie egale pentru toţi. Cu toţii, politicieni nepoliticieni, indiferent de situaţia materială, indiferent de situaţia socială să respectăm cu toţii aceste reguli”, a mai afirmat Stelian Ion.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte demersul PSD de a înfiinţa o comisie care să ancheteze datele privind gestionarea pandemiei, ministrul Justiţiei  consideră că o astfel de comisie ”foloseşte la puncte în capital electoral”.

”Este un lucru cinic într-un fel, să te bazezi pe o situaţie care vizează sănătatea oamenilor pentru a transforma acea situaţie în capital politic şi în puncte electorale. Nu e deloc corect.

Văd şi un alt partid care incită lumea la nerespectarea regulilor, văd anumite zone din societate care au acest discurs şi mi se pare periculos, pentru că o societate în care regulile nu sunt respectate, cu siguranţă nu e o societate pe care statul de drept pe care îl invocă cei care protestează pe acest motiv este respectat.

Deci statul de drept înseamnă respectarea regulilor, înseamnă domnia legii, înseamnă că toţi respectăm aceste legi. Dacă este nevoie de modificarea lor da, purtăm discuţii, şi pute avea opini diferite dar odată ce sunt publicate în Montorul Oficial anumite reguli, ele trebuie respectate de toată lumea”, a concluzionat ministrul.

Mii de oameni protestează luni în Bucureşti şi marile oraşe faţă de noile restricţii impuse de Guvern.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇