Mercenarul rus filmat cu un craniu al unui soldat ucrainean în mână a fost executat

Mercenarul rus filmat cu un craniu al unui soldat ucrainean în mână a fost executat

Mercenarul rus Igor Mangușev, devenit cunoscut în vară după ce s-a filmat cu un craniu în mână, despre care a spus că este al unui luptător de la Azovstal, a murit după ce a fost împușcat în cap de la mică distanță, pe frontul din Ucraina.

Mangușev era comandantul unei unități anti-dronă ce lupta în Luganskul ocupat de ruși. El era însă unul dintre fondatorii grupării de mercenari Yenot care luptă în Ucraina de la anexarea Crimeii încoace.

Ulterior, a colaborat și cu Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, căruia i-ar fi fost consilier pe strategie politică, amintește BBC.

ADVERTISING

Un naționalist extremist, el a susținut că Rusia nu este în război cu poporul ucrainean, ci cu ideea că Ucraina ar fi un stat anti-rus. În același timp, el spunea că nu contează cât de mulți ucraineni mor.

Faptul că a fost împușcat de aproape, în urmă cu câteva zile, a ridicat speculații despre cine ar fi în spatele uciderii sale. În orice caz, soția sa, Tatiana, este convinsă că a fost vorba despre o execuție, însă nu a dat detalii despre cine crede că e în spatele crimei.

Autoritățile ruse care anchetează moartea sa spun că a fost împușcat cu un pistol de 9mm, glonțul intrând prin creștetul capului, la un unghi de 45 de grade. Glontele i-ar fi rămas înfipt în creier și nu a murit pe loc, fiind dus la spital.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un alt extremist rus, Pavel Gubarev, a indicat înspre Evgheni Prigojin ca vinovat, atrăgând atenția că șeful Wagner nu a reacționat nicicum pe subiect.

Expertul pe Rusia Mark Galeotti a comentat execuția spunând că Moscova revine la practici din anii 1990, „când crima a fost folosită ca strategie politică și liniile dintre politică, afaceri și război au dispărut”.

Ziua 351 de război. Zelenski, ovaționat la Bruxelles, imnul Ucrainei a răsunat în PE. Furia crește la Kremlin (Video)

Iată imaginile din august, cu Mangușev prezentând pe scenă, la microfon, craniul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇