Maia Sandu a discutat cu Antony Blinken despre criza refugiaților din Ucraina: SUA le-au promis ajutor moldovenilor

Maia Sandu a discutat cu Antony Blinken despre criza refugiaților din Ucraina: SUA le-au promis ajutor moldovenilor

Republica Moldova are nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale pentru a face faţă fluxului de refugiaţi, a declarat duminică, preşedintele moldovean Maia Sandu. În replică, secretarul de stat american Antony Blinken a transmis că are sprijinul SUA în această privință.

„Republica Moldova are nevoie de ajutorul şi contribuţia imediată şi semnificativă a comunităţii internaţionale pentru ca oamenii şi economia noastră să facă faţă în continuare acestor provocări”, a declarat Maia Sandu în conferinţa de presă comună cu secretarul de stat american Anthony Blinken.

Ea a amintit că războiul din Ucraina se desfăşoară chiar la frontiera Republicii Moldova.

ADVERTISING

"Am condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei si am chemat la pace din prima oră a acţiunilor militare. Vom continua să chemăm la dialog şi la găsirea unor soluţii paşnice ca singura modalitate de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei şi cetăţenilor săi. Ca ţară neutră - un principiu înscris în Constituţie - am decis să întindem o mână de ajutor oamenilor care sunt afectaţi direct de urgia războiului. Din primele ore ale atacului armat asupra Ucrainei, Moldova a primit pe teritoriul său cetăţenii din ţara vecină care fug din calea bombelor", a subliniat preşedintele.

Conform declaraţiilor Maiei Sandu, peste 250.000 de oameni au trecut frontiera dintre Ucraina şi Moldova de la începutul războiului, iar o bună parte dintre aceştia rămân deocamdată în R. Moldova. Oficialul a mai spus că sunt necesare urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni, asigurarea lor cu strictul necesar şi redirecţionarea fluxului de refugiaţi care doresc să plece în alte ţări către statele europene care au o capacitate mai mare să-i primească, iar unele state şi-au exprimat deja disponibilitatea de a prelua şi găzdui refugiaţi din Ucraina în perioada următoare. 

ADVERTISING

Blinken susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova şi promite tot sprijinul SUA pentru ca ţara să facă faţă valului de refugiaţi din Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, duminică, în Republica Moldova, că va sprijini această ţară pentru a face faţă valului de refugiaţi din Ucraina. El a precizat, după o întâlnire cu preşedintele Maia Sandu, că susţine integritatea teritorială a Republici Moldova.

“Republica Moldova are nevoie de ajutorul şi contribuţia imediată şi semnificativă a comunităţii internaţionale pentru ca oamenii şi economia noastră să facă faţă în continuare acestor provocări. Avem nevoie urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni, asigurarea lor cu strictul necesar şi redirecţionarea fluxului de refugiaţi care doresc să plece în alte ţări către statele europene care au o capacitate mai mare să-i primească.

ADVERTISING

Unele state şi-au exprimat deja disponibilitatea de a prelua şi găzdui refugiaţi din Ucraina în perioada următoare. Doar cu eforturile comune, consistente şi rapide ale tuturor partenerilor putem ajuta Ucraina. Avem nevoie de ajutor şi de implicarea rapidă a comunităţii internaţionale - în primul rând, pentru încetarea luptelor şi restabilirea păcii. Sper că turneul pe care îl întreprindeţi în aceste zile în ţările din regiune va contribui, împreună cu vizitele altor demnitari înalţi, la eforturile de pace în Ucraina. E ceea ce ne dorim cu toţii. E ceea ce merită toţi – şi în special ucrainenii”, a fost mesajul lansat de Maia Sandu după întrevederea cu Blinken, potrivit site-ului preşedinţiei.

Antony Blinken a declarat că admiră generozitatea şi ospitalitatea Republicii Moldova şi a apreciat că R. Moldova a oferit "o poveste puternică şi pozitivă" a unei democraţii emergente "într-un moment în care, de câţiva ani, democraţiile au înregistrat regrese, în loc să meargă înainte".

„Pentru o ţară mică precum Moldova, este un număr foarte mare. Este o povară foarte mare pentru ţările care au graniţă directă cu Ucraina dar trebuie să ne solidarizăm şi să ajutăm şi toate ţările unde vor merge refugiaţii”, a declarat secretarul de stat, potrivit deschide.md. 

Secretarul de stat a adăugat că administraţia Biden a solicitat deja aprobarea a $2,7 miliarde pentru comunitatea de refugiaţi şi ţările care participă în acest efort: „Invazia Ucrainei de către Rusia e o încălcare a dreptului internaţional, a Cartei Naţiunilor Unite”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇