Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după ce a vizitat tabăra de refugiaţi de la vama Siret, că România porneşte de la scenariul în care conflictul din Ucraina nu se va extinde, dar că țara noastră e pregatită să se apere.
”Noi pornim de la scenariul în care acest conflict nu se va extinde, NATO nu va fi implicat în acest conflict militar şi nici România”, a spus preşedintele.
Klaus Iohannis a afirmat că rolul nostru pe care îl vedem este să ajutăm pe cei care au nevoie şi pe cei care rămân în Ucraina iar cu Moldova suntem într-o relaţie foarte strânsă.
”Suntem hotărâţi ca în situaţia în care e nevoie de ajutor, umanitar să intervenim şi acolo. Nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi ameninţată”, a spus preşedintele.
Despre un pericol pentru România, şeful statului a spus că noi nu calculăm un scenariu în care România să fie implicată în conflict sau să fie ameninţată.
”Eu pot să spun un lucru simplu, aici în România suntem acasă, asta este ţara noastră şi aici rămânem”, a arătat el.
Klaus Iohannis a mai afirmat că este clar că ”aici avem un agresor, Rusia, şi noi trebuie să facem tot ce trebuie pentru a ne proteja şi a asigura o defensivă pentru ţările noastre”.
”În acest sens, este de dorit şi este destul de probabil să fie forţe din NATO, mai aproape de flancul estic. Chiar mâine voi merge la baza Mihail Kogălniceanu, de lângă Constanţa, unde a ajuns un contingent important din Franţa, din Belgia, sunt militari din Statele Unite, ştim, din Italia şi din Germania. Îi voi saluta şi le voi spune bun venit, dar există planuri să vină şi forte suplimentare.
Şeful statului a continuat: ”Noi ne pregătim ca să ne apărăm, nu intenţionăm să trecem în altă parte”.
”NATO nu se poate implica militar într-un conflict, într-un stat care nu este membru NATO, şi noi, totuşi, ne simţi responsabili şi facem tot ce putem, ceea ce se vede aici, intervenim cu ajutoare umanitare, ajutăm refugiaţii şi pe termen scurt şi pe termen mediu şi vom face în continuare acest lucru şi pentru cei care vor rămâne în Ucraina. De aceea, amenajăm un centru logistic european, pentru sprijin umanitar”, a explicat Iohannis.
”Această catastrofă umanitară se va extinde”
”Această situaţie, acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să îşi abandoneze casele, şi mulţi dintre ei ajung şi la noi în România, unde sunt bine primiţi”, a mai precizat preşedintele.
Klaus Iohannis a mulţumit tuturor românilor şi organizaţiilor care din prima oră au fost prezente în vămi şi i-au primi aşa cum se cuvine pe refugiaţi.
Ea a precizat că şi autorizăţile şi-au făcut treaba şi ”într-un timp record au organizat taberele şi fluxurile din vămi”. ”Merită toată aprecierea”, a mai spus şeful statului.
Klaus Iohannis a spus despre refugiaţi că sunt într-o situaţie disperată, sunt ajutaţi cu transport, hrană, îmbrăcăminte, li se întocmesc actele.
”Este o situaţie pe care nu şi-a dorit-o niciun ucrainean şi niciun român dar noi suntem hotărâţi să facem faţă situaţiei”, a spus Klaus Iohannis, precizând că niciun ucrainean şi nicio ucraineancă nu vor fi refuzaţi la vămile din România.
”Noi credem că această catastrofă umanitgară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare atât aici cât şi în Ucraina”, a spus şeful statului, arătând că la Suceava se înfiinţează un centru logistic, un hub, care va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, toate organizaţiile şi va duce aceste ajutoare în Ucraina şi în Republica Moldova dacă va fi nevoie.
Preşedintele a spus că acest centru va fi pormit cât de curând. ”Atât cât va fi nevoie, atât vom face pentru a ameliora din suferinţa refugiaţilor şi a celor care rămân în Ucraina, în situaţii complicate”, a mai spus el.
Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 10-a zi de război