25 de elevi au ajuns la spital, după ce un coleg a dat cu spray iritant într-un liceu din București UPDATE Dosar penal, control judiciar și explicațiile tatălui

25 de elevi au ajuns la spital, după ce un coleg a dat cu spray iritant într-un liceu din București <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Dosar penal, control judiciar și explicațiile tatălui

Intervenţie de urgenţă la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti, după ce mai mulţi elevi s-au intoxicat cu spray paralizant.

Copiii au ajuns la spital, după ce un coleg a dat cu spray iritant în clădirea liceului din Capitală, în urma unui conflict cu alt elev.

Potrivit ISU București-Ilfov, au fost evaluați medical 33 de elevi, iar 25 au fost transportați la spital.

16 dintre aceștia au ajuns la Spitalul „Grigore Alexandrescu” şi 9 la „Marie Curie”.

ISU-liceu-Leonida
Foto: Inquam Photos / George Călin

”În incinta clădirii Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti a fost utilizat un spray iritant, posibil paralizant. În urma evenimentului sunt mai mulţi elevi care acuză stare de rău”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Poliția Capitalei a identificat elevul de 15 ani, care a pulverizat cu spray iritant în exteriorul, dar și la intrarea în clădirea liceului situată pe Bd. Basarabia din Sectorul 2.

ADVERTISING

Părinții elevilor fac acuzații, după incidentul de la liceul Dimitrie Leonida: „Nu am fost anunțați, am aflat de la un vecin”

Liceu-Leonida
Foto: Inquam Photos / George Călin

Elevul poate fi sancţionat

"Am fost informaţi de conducerea unităţii de învăţământ că s-a produs un incident - un elev de clasa a IX-a a pulverizat spray lacrimogen. Au fost afectaţi 33 de elevi.

Ca măsură a mai fost luată şi evacuarea temporară a parterului unităţii de învăţământ - 91 de elevi.

25 de elevi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu şi Spitalul Marie Curie. Opt dintre copiii evaluaţi la faţa locului au refuzat transportul la spital.

Spitalul Grigore Alexandrescu a anunțat că șaisprezece adolescenţi cu vârste între 15 şi 18 ani care au fost aduşi aici cu simptomatologie uşoară şi moderată post expunere la substanţă iritantă au rămas internaţi pentru supraveghere şi tratament.

ADVERTISING

Există în momentul de faţă o anchetă în desfăşurare a organelor abilitate - a Poliţiei şi în paralel se vor desfăşura verificări şi la nivelul unităţii de învăţământ de către conducerea unităţii de învăţământ, în Comisia de Violenţă. În funcţie de ce vor descoperi se va acţiona în consecinţă - în speţă elevul poate fi sancţionat pe statutul elevului", a declarat pentru Agerpres inspectorul de imagine Elena Ştefan din cadrul Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Explicațiile tatălui

Tatăl elevului de 15 ani care a folosit un spray-ul lacrimogen susţine că fiul său era victimă a bullying-ului şi că acesta se apăra într-un moment în care ar fi fost atacat de 20 de colegi.

ADVERTISING

„Au ieşit în curte şi băiatul meu era aşa, retras, cu un coleg la zid, cu spatele, şi au venit în jurul lui vreo 20 de persoane, toţi din şcoală, şi au început să se ia de el, să îl împingă, să-l scuipe, să îi dea cu palma... L-au pus jos toţi, câţi erau, 20, şi l-au luat la pumni, la picioare. Copilul s-a ridicat, avea la el un spray paralizant dat de mine, pentru că noi stăm într-un cartier unde sunt câini mulţi”, a declarat jurnaliştilor tatăl băiatului.

Potrivit Antena3, tatăl va merge la Institutul de Medicină Legală pentru a obţine un certificat medico-legal care să arate că băiatul a fost agresat.

Părinţii elevilor din Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” spun că incidente violente au loc frecvent în această şcoală.

Dosar penal și control judiciar

Poliţia Capitalei a deschis dosar penal, din oficiu, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi lovire sau alte violenţe.

Adolescentul care a pulverizat spray lacrimogen a fost audiat și ulterior a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

”Cercetările sunt continuate de poliţişti din cadrul Serviciului Siguranţă Şcolară, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”, a transmis sursa citată.

Reacţia prefectului

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a cerut Primăriei Sectorului 2 și conducerii colegiului să facă o anchetă administrativă.

„Solicit de urgență Primăriei Sectorului 2 și conducerii unității să demareze o ancheta administrativă și să prezinte public modul în care persoanele și firmele responsabile cu asigurarea pazei în unitatea de învățământ și-au îndeplinit atribuțiile”, a transmis prefectul.

Surse citate de Antena3 spun că elevul ar folosit spray-ul în timpul unui conflict cu un coleg, iar alţi elevi au început să acuze iritaţii oculare şi nazale.

„Trebuie să vedem dacă acest elev a prezentat în trecut semnalmente că ar putea avea un comportament violent sau antisocial, dacă aceste semnalmente au existat, trebuie să vedem de ce nu au fost raportate, cum a fost asigurată paza în acea școală”, adaugă prefectul Hopincă la Aleph News.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇