Suntem mai puțini cu un milion în fiecare deceniu. România e printre țările care vor resimți cel mai puternic declinul demografic

Suntem mai puțini cu un milion în fiecare deceniu. România e printre țările care vor resimți cel mai puternic declinul demografic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România se confruntă cu o scădere dramatică a numărului de nou-născuți, atingând un minim istoric de la 1924 încoace, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Aproape 250.000 de români ne-au părăsit anul trecut, în timp ce doar puțin peste 150.000 de copii au fost aduși pe lume, un semnal de alarmă despre criza demografică cu care ne confruntăm, arată datele INS citate de TVR Info.

Până în anul 2060, populaţia masculină ar putea scădea cu aproape 30% în mediul urban şi cu peste 33% în mediul rural, iar populaţia feminină ar înregistra o scădere cu 26,6% în mediul urban şi cu 31,2% în mediul rural.

ADVERTISING

Cele mai mari diminuări ale populaţiei masculine, ar putea apărea în regiunile Sud-Vest Oltenia (-50,9% în mediul urban şi 51,4% în mediul rural) şi Sud-Muntenia (-44,0% în mediul urban şi -44,6% în mediul rural).

Pe de altă parte, cele mai mici scăderi sunt prognozate în regiunea Bucureşti-Ilfov (-10,4% în mediul urban şi -15,4% în mediul rural), urmată de regiunea Nord-Est (-21,4% în mediul urban şi -21,6% în mediul rural).

În cazul populaţiei feminine situaţia este similară. Cele mai mari scăderi ar putea apărea în regiunile Sud-Vest Oltenia (-46,9% în mediul urban şi 46,6% în mediul rural) şi Sud-Muntenia (-42,4% în mediul urban şi -42,2% în mediul rural), iar cele mai mici în regiunile Bucureşti-Ilfov (-10,8% în mediul urban şi -15,4% în mediul rural) şi Nord-Est (-22,0% în mediul urban şi -21,5% în mediul rural).

ADVERTISING

România, printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic

Europarlamentarul Corina Creţu (Pro România) a declarat că datele furnizate de Comisia Europeană și INS arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic efectele declinului demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate.

"Datele furnizate de Comisia Europeană arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate - în condiţiile în care România pierde la fiecare 10 ani un milion de locuitori. Această scădere a populaţiei este rezultatul unui complex de factori, printre care se numără migraţia şi raportul dintre natalitate şi mortalitate.

ADVERTISING

Reducerea numărului populaţiei active exercită o presiune crescută asupra forţei de muncă, afectând direct economia. Numărul contribuabililor scade, iar procesul accelerat de îmbătrânire a populaţiei amplifică solicitările asupra sistemului de pensii - cu consecinţe serioase asupra sustenabilităţii financiare a acestuia.

Conform INS, în ultima luna din 2023, s-au născut 11.431 de copii, iar numărul deceselor a fost de 21.917 de persoane. Totodată, România a atins un nou record negativ la natalitate - în primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr de 145 de ani", a scris Corina Creţu, într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul a mai arătat că, pe lângă situaţia demografică îngrijorătoare, mai mult de jumătate dintre copiii din România doresc să emigreze, iar aproximativ o treime îşi propun să-şi continue studiile în străinătate, pentru a beneficia de mai bune oportunităţi şi condiţii de viaţă şi că se impune adoptarea de politici şi investiţii pe termen lung pentru a le oferi posibilitatea de a rămâne în ţară.

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică relevă o situație demografică îngrijorătoare pentru România -...

Publicată de Corina Cretu pe Luni, 12 februarie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇