Sute de persoane, la un protest în Piața Victoriei: Prea multe nereguli, vrem renumărarea voturilor! (Video)

Sute de persoane, la un protest în Piața Victoriei: Prea multe nereguli, vrem renumărarea voturilor! (Video)

Sute de persoane au participat, vineri seara, la un protest organizat în Piaţa Victoriei, de către Corupţia ucide şi Iniţiativa România, pentru a solicita renumărarea voturilor în secţiile în care au fost reclamate neconcordanţe în ce priveşte procesele verbale.

Un protest similar a fost organizat şi joi, însă vineri participarea a fost mai semnificativă.

La manifestație au participat numeroşi tineri. Aceştia şi-au aprins luminiţele telefoanelor şi au scandat "Fără fraudare, vrem renumărare", "Greblă, demisia!", "Renumăraţi! Nu mai fraudaţi!", "Hoţii!", "Vrem un vot corect, noi vrem respect!".

De asemenea, protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum "Ce aţi făcut cu votul meu?", "Dacă nu aţi avea nimic de ascuns, nu aţi refuza renumărarea".

ADVERTISING

Protest în Victoriei acum - Vrem renumărare, nu fraudare!

Publicată de Corupția ucide pe Vineri, 14 iunie 2024

La protest au fost prezenţi şi primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, precum şi primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

„Noi, ca cetăţeni liberi, am venit aici pentru că vrem renumărarea voturilor în mod transparent. Sunt nepermis de multe nereguli. Am văzut, sunt dovezi. Vrem o renumărare, vrem un vot corect", a spus o protestatară, la portavoce.

ADVERTISING

Corupţia ucide şi Iniţiativa România au anunţat protestul pe Facebook, invocând faptul că votul cetăţenilor "nu a fost respectat" de către cei care au organizat alegerile locale şi europarlamentare.

„Procesele verbale nu reflectă realitatea; au fost raportate atât de către alegători, cât şi de către observatori situaţiile în care lipseau cu desăvârşire voturile lor, sau buletinele de vot erau ascunse în dulapurile din secţiile de votare, procese verbale semnate în alb şi aşa mai departe", au anunţat organizatorii.

ADVERTISING

Aceştia cer renumărarea voturilor, "preferabil la Biroul Electoral Central, nu local, pentru secţiile unde sunt partide politice sau independenţi cu zero voturi, dar există votanţi care declară că au votat pentru un astfel de partid sau candidat independent".

Plus: verificarea voturilor nule

O altă solicitare este legată de verificarea amănunţită a voturilor nule în toate secţiile unde procentul acestora depăşeşte 5%, şi "obligatoriu" în cele cu procente între 10-20% voturi nule.

De asemenea, se cere renumărarea voturilor în secţiile unde se constată diferenţe între numărul de buletine de vot distribuite iniţial şi suma dintre buletinele utilizate şi cele anulate.

Iniţiatorii protestului mai cer organelor competente să ancheteze cu celeritate toate situaţiile care au fost reclamate prin plângeri penale cu privire la posibile fraude.

Sâmbătă, un nou protest

Organizatorii cheamă bucureștenii să continue seria de proteste și sâmbătă, tot în Piața Victoriei, de la ora 20:00. Iată motivele invocate:

„Pentru că votul nostru nu a fost respectat de către cei care au organizat alegerile locale și europarlamentare comasate!

Procesele verbale nu reflectă realitatea; au fost raportate atât de către alegători, cât și de către observatori situațiile în care lipseau cu desăvărșire voturile lor, sau buletinele de vot erau ascunse în dulapurile din secțiile de votare, procese verbale semnate în alb ș.a.m.d. 

De asemenea, cerem organelor competente să ancheteze cu celeritate toate situațiile care au fost reclamate prin plângeri penale cu privire la posibile fraude! (...) Vrem renumărare, nu fraudare!!!”, au scris pe Facebook organizatorii de la Corupția Ucide.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇