Radu Mihaiu și Clotilde Armand cer renumărarea voturilor. Cei doi prezintă dovezi de posibilă fraudă și acuză autoritățile că nu reacționează

La scurt timp după închiderea urnelor, un scandal electoral s-a declanșat în Capitală, care pune din nou sub semnul întrebării corectitudinea alegerilor și poate compromite scrutinele pentru președinte și Parlament. Cei doi primari, conform datelor oficiale publicate până acum, se află la câteva sute de voturi în spatele candidaților super-majorității guvernamentale PSD-PNL, care s-au declarat deja învingători.
Radu Mihaiu și Clotilde Armand cer renumărarea voturilor. Cei doi prezintă dovezi de posibilă fraudă și acuză autoritățile că nu reacționează

De luni, în București, la Sectorul 1 și 2, au apărut probleme, declarații și dovezi despre nereguli în procesul de vot și posibile fraude.

Este a treia rundă consecutivă de alegeri locale la Sectorul 1, după cele din 2016 și 2020, când apar tensiuni din cauza unei curse extrem de strânse în care primii doi competitori sunt despărțiți de un număr foarte mic de voturi.

De asemenea, la Sectorul 2 din București, pentru prima dată ne aflăm în fața unei contestări a corectitudinii votului din partea lui Radu Mihaiu, primarul în funcție, susținut de Alianța Dreapta Unită, care se află în competiție cu Rareș Hopincă, reprezentantul PSD-PNL, fost prefect de București.

În data de 11 iulie, la ora 16.30, conform datelor oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, la Sectorul 1, diferența dintre candidatul PSD-PNL George Tuță și Clotilde Armand, primarul în funcție, susținută de Alianța Dreapta Unită, era de 595 de voturi dintr-un total de 94.757 voturi exprimate, în favoarea reprezentantului coaliției de guvernare.

CifreSector1

La Sectorul 2, diferența dintre Rareș Hopincă, PSD-PNL, și Radu Mihaiu, Alianța Dreapta Unită, era de 728 de voturi dintr-un total de 118.074 opțiuni exprimate.

În ambele sectoare, pe parcursul zilei de duminică au fost semnalate mai multe încălcări ale legislației electorale, cei doi primari alertând autoritățile.

CifreSector2

Radu Mihaiu: Se tem de număratul corect

„Am cerut doar numărarea corectă a voturilor la BES (Biroul Electoral de Sector) pentru că nu se închid cheile de verificare în peste 60% din secții”, a anunțat Radu Mihaiu opinia publică, printr-o postare pe Facebook făcută în data de 10 iunie.

ADVERTISING

Închiderea unei chei, în limbaj electoral, înseamnă concordanța dintre numărătoarea paralelă făcută de un partid într-o secție de vot și datele care apar în procesul verbal din acea secție, trimis la Biroul Electoral.

„Am venit acum câteva ore, singur, aici, să văd cum se desfășoară procesul și dacă oamenii au nevoie de ceva. Contracandidatul e prezent cu o gașcă de susținători care instigă și urlă”, a mai spus primarul Radu Mihaiu. 

„Se tem că număratul corect și verificările le dau peste cap rezultatele. Cer tuturor instituțiilor statului - Biroului Electoral Central, forțelor de ordine - să asigure condițiile pentru un proces corect. Eu nu mă tem de asumarea rezultatelor finale ale votului oamenilor”, a mai spus el.

Trebuie precizat că nici Radu Mihaiu și nici Clotilde Armand nu și-au recunoscut înfrângerea, deși contracandidații lor și-au anunțat victoria, în ciuda scorului foarte strâns.

ProcesVerbalSector1
DOVADA. Proces verbal dintr-o secție de vot din Sectorul 1 în care voturile lui Clotilde Armand au fost trecute la AUR, iar Tudorache, fost primar, n-a luat nimic. În acest caz, edilul a anunțat într-o postare pe Facebook că Biroul Electoral a îndreptat eroarea - Sursa: Clotilde Armand, primar Sector 1, București

Cele mai violente alegeri de după 1990

De asemenea, situații precum cele din București au fost semnalate și în alte centre de votare, dar din cauza tensiunii politice mari din Capitală, multe încălcări ale legii din țară nu mai sunt în atenția opiniei publice.

În comuna Râmnicelu, județul Buzău, „președinta unei secții de votare ar avea în geantă ștampile folosite în procesul de vot, precum și mai multe buletine de vot, existând suspiciuni cu privire la legalitatea votării. Imediat după primirea sesizării, o echipă complexă s-a deplasat la fața locului pentru verificarea aspectelor semnalate”, se arată într-un raport al Poliției, citat de Campus TV. 

În comună au izbucnit violențele, taberele politice intrând în conflict, bătându-se cu pietre. A fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a se restabili calmul.

Întreaga zi de duminică au fost semnalate incidente violente, tentative de furt de voturi și turism electoral, fiind considerate de mulți comentatori politici cele mai violente alegeri de după 1990.

„În ultimele ore, Partidul REPER a primit aproape 100 de sesizări de la cetățeni care au constatat că, în procesul verbal din secția în care au votat, în dreptul partidului REPER sunt trecute 0 (zero) voturi, deși ei au votat cu formațiunea noastră”, se arată într-un comunicat al partidului condus de Dacian Cioloș, care n-a reușit să treacă pragul de 5% pentru a fi reprezentat în Parlamentul European. 

„Astfel de situații au fost reclamate în București (S1, S2, S3, S4, S6) şi în județele Arad, Argeș, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Vâlcea”, se mai precizează în comunicatul oficial al REPER.

Renumărarea e o excepție, nu o regulă în cazul unui scor strâns

În legislația electorală din România nu există nicio prevedere legală cu privire la renumărarea manuală imediată a voturilor în cursele electorale în care diferența dintre numărul de voturi obținut de primii doi candidați se află într-un interval mai mic de un procent.

În legea 208 din 2015, care reglementează procesul de vot, la articolul 12, litera „i” se precizează că una dintre atribuțiile Biroului Electoral Central este aceea că:

„poate dispune renumărarea voturilor într-o secție de votare sau refacerea centralizării voturilor și rezultatului alegerilor dintr-o circumscripție electorală în situația în care constată, pe baza probelor administrate, că au fost comise erori ori au fost înregistrate neconcordanțe între datele înregistrate în procesele- verbale”.

În realitate, în cursele în care candidații sunt foarte apropiați, Parlamentul transferă decizia de renumărare unor judecători și nu impune o renumărare amănunțită și obligatorie de către actorii politici și cetățeni.

Originea neîncrederii în vot și în instituțiile statului își are originea în modul defectuos și părtinitor de organizare a alegerilor, lipsa unor proceduri echitabile și opacitatea instituțională.

Niciun partid politic nu și-a dorit un proces electoral transparent și cu cât mai puține posibilități de fraudă. Toate schimbările apărute de-a lungul anilor au fost făcute la presiunea cetățenilor și a instituțiilor europene.

O eroare de 333 de voturi

„Am crezut că situația de la Sectorul 2 se poate încheia în mod civilizat, dar deja abuzurile sunt de nepermis. Depunem plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2 pentru abuz în serviciu și instigare la fals în acte publice”, a declarat Radu Mihaiu, primar Sector 2.

„Legea nu poate fi călcată în picioare din interese politice! Nu se poate trece cu forța peste comisia din secție care declară în scris că rezultatul este viciat flagrant”, a mai spus el.

În data de 11 iunie, Radu Mihaiu, încă primar la Sectorul 2, a venit în fața opiniei publice și a prezentat un proces verbal dintr-o secție de vot în care membrii comisiei, din „eroare”, au trecut cele 333 de voturi obținute de actualul primar în contul candidatei SOS, partidul senatoarei Diana Șoșoacă.

ProcesVerbalSector2
SCHIMBARE DIN PIX. Copie după un proces verbal dintr-o secție din Sectorul 2, București, în care voturile lui Radu Mihaiu au fost trecute la Diana Șoșoacă. Toți membrii comisiei au recunoscut în scris eroarea, dar Biroul Electoral a refuzat să o repare - Sursa: Radu Mihaiu, primar Sector 2

Toți membrii comisiei și-au recunoscut greșeala printr-un raport scris și au cerut Biroului Electoral Sector 2 rectificarea, dar judecătorii au refuzat, amânând să publice motivația refuzului pentru ca păgubiții să poată face apel la o instanță superioară.

„Eroarea comisiei nu e greu de înțeles. Comasarea alegerilor a transformat acest scrutin într-un coșmar pentru delegați. Unii au stat și 40 de ore în secțiile de vot și birourile electorale. Au avut de numărat buletine din 5 tipuri de alegeri și s-au strecurat nepermis de multe erori. Ce nu e de înțeles e de ce nu vrea PSD să avem o numărătoare corectă”, a declarat Radu Mihaiu, primar Sector 2.

Mai trebuie precizat faptul că reprezentanta SOS, cea care a primit cadou 333 de voturi, nu a luat în nicio altă secție de vot din Sectorul 2 un număr mai mare de 100 de voturi, conform datelor oficiale.

Dintr-o secție de vot, conform unui document prezentat publicului de Clotilde Armand, au dispărut 196 de voturi.

La secția numărul 144 din București s-au prezentat la urne 657 de alegători înscriși în listele electorale. Numărul de voturi valabil exprimate a fost de 450, iar cel al voturilor anulate de 11. Deci 196 de voturi nu au fost înregistrate. Adică procesul verbal nu e legal.

ProcesVerbalSectia144S1

DOCUMENT. Cum arată un proces verbal care "nu se închide". Datele din el nu se verifică. Din acesta lipsește un număr de 196 de voturi - Sursa: Facebook/ Clotilde Armand

Iohannis toarnă gaz pe foc

De asemenea, Clotilde Armand a dat publicității un proces verbal în care spune că voturile ei și ale fostului primar Daniel Tudorache dintr-o secție din Sectorul 1 au fost transferate „din pix” către AUR.

În situația în care autoritățile vor refuza renumărarea voturilor în cursele electorale în care candidații sunt foarte apropiați, tensiunile politice vor crește, iar neîncrederea cetățenilor în alegeri și instituțiile democratice va scădea și mai mult, cu consecințe grave pentru siguranța și independența României.

De asemenea, vor fi afectate puternic următoarele campanii electorale din acest an, cele de alegere a președintelui și Parlamentului.

Ca și cum ar fi urmărit să toarne gaz pe foc, Klaus Iohannis, în mijlocul scandalului, a ieșit public, anunțând că alegerile au fost corecte.

„După părerea mea, chiar dacă au fost câteva incidente, alegerile s-au desfășurat bine, iar rezultatele vorbesc de la sine. Vă amintiți că a fost o mare dezbatere în spațiul public, dacă această coaliție este bună pentru România sau nu, cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50% au votat lista comună prezentată de Coaliție”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, rezultatele provizorii din data de 11 iunie arată că asocierea PSD-PNL a obținut 48,67% din voturile pentru alegerile europarlamentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇