Macron spune că folosirea armelor chimice în Ucraina nu reprezintă o „linie roșie” pentru Franța

Macron spune că folosirea armelor chimice în Ucraina nu reprezintă o „linie roșie” pentru Franța

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron refuză să vorbească despre ”linii roşii” în privinţa folosirii armamentului chimic de către forţe ruse în Ucraina.

”Eu am impus o linie roşie în 2017-2018 în folosirea armamentului chimic în Siria”, a declarat luni într-un interviu şeful în exerciţiu al statului francez, potrivit AFP.

”Noi am acţionat împreună cu Statele Unite, Regatul Unit, Franţa” în vederea distrugerii capacităţilor chimice folosite de către regmul lui Bashar al-Assad, a continuat el.

ADVERTISING

”Să spui azi că există o linie roşie (…) înseamnă să devii cobeligerant”, adică ”să intri în război cu Rusia, o putere dotată cu arma nucleară, care se află la uşa noastră”, a subliniat el.

În schimb, acest lucru nu înseamnă ”să laşi lucrurile să continue”, ci ”să continui escaladarea sancţunilor” şi ”să efectuezi proceduri în dreptul internaţional şi în dreptul ucrainean” în vederea ”condamnării militarilor care se fac vinovaţi de atrocităţi”.

Președintele Volodimir Zelenski a spus recent că refuzul lui Macron de a denunţa un ”genocid” în Ucraina este ”foarte dureros”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ulterior, Macron şi-a justificat decizia de a nu folosi cuvântul ”genocid” împotriva lui Vladimir Putin.

El a apreciat că ”o escaladare verbală nu va ajuta Ucraina” şi ar putea antrena o intervenţie a Occidentului în război.

Răspunsul se pare că nu l-a mulțumit pe Zelenski, care spune că l-a invitat în Ucraina pe Emmanuel Macron, președintele Franței, pentru a vedea că armata rusă comite un „genocid”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇