Măcel la ceremonia de absolvire: Cel puțin 112 morți într-un atac cu drona asupra unei academii militare din Siria

Măcel la ceremonia de absolvire: Cel puțin 112 morți într-un atac cu drona asupra unei academii militare din Siria

Cel puţin 112 persoane au fost ucise, joi, într-un atac asupra unei academii militare din Siria.

Drone înarmate au bombardat locul la câteva minute după ce ministrul sirian al Apărării a plecat de la o ceremonie de absolvire, relatează Reuters.

Atacul a provocat "112 morţi, inclusiv 21 de civili" şi cel puţin 120 de răniţi, potrivit unui nou raport al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), o organizaţie cu sediul în Regatul Unit cu o reţea vastă de surse în Siria.

A fost unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise vreodată împotriva unei instalaţii a armatei siriene şi este fără precedent să fie folosite drone înarmate într-o ţară care se confruntă de 12 ani cu războiul civil.

ADVERTISING

În atacul asupra academiei militare din provincia Homs, din centrul ţării, au fost ucişi civili şi personal militar, a anunţat Ministerul sirian al Apărării, care spune că dronele au fost folosite de grupuri "teroriste". Comunicatul nu specifică vreo organizaţie.

Atacul nu a fost revendicat, dar grupurile jihadiste care controlează o parte a teritoriului sirian folosesc uneori drone armate.

Ministerele siriene ale Apărării şi Afacerilor Externe au promis că vor răspunde "cu toată forţa" la atac.

Forţele guvernamentale siriene au efectuat bombardamente asupra zonei Idlib, aflată sub controlul opoziţiei, pe tot parcursul zilei.

ADVERTISING

Ministrul sirian al Apărării participase la ceremonia de absolvire de la academia militară, dar plecase cu câteva minute înainte de atac, potrivit unor surse de securitate siriene.

"După ceremonie, oamenii au coborât în curte şi atunci a lovit drona. Nu ştim de unde a venit, iar cadavrele erau împrăştiate pe jos", a povestit un bărbat care ajutase la montarea decoraţiunilor la academie pentru această ocazie.

Imagini transmise Reuters prin WhatsApp arată oameni - unii în uniforme şi alţii în haine civile - zăcând în bălţi de sânge într-o curte mare. Unele dintre cadavre erau carbonizate, iar altele erau încă în flăcări. În mijlocul ţipetelor, cineva poate fi auzit strigând "Stingeţi-l!". Pe fundal se aude un tir cu focuri de armă.

ADVERTISING

Conflictul din Siria a început cu proteste la adresa preşedintelui Bashar al-Assad în 2011, dar s-a transformat într-un război total care s-a soldat cu sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate. Armata siriană a fost şubrezită de lupte şi s-a bazat în mare măsură pe sprijinul militar din partea Rusiei şi a Iranului, precum şi pe luptătorii susţinuţi de Teheran din Liban, Irak şi alte ţări.

Assad a recucerit cea mai mare parte a ţării, dar o porţiune din nordul ţării, la graniţa cu Turcia, este încă deţinută de grupuri armate de opoziţie, inclusiv de luptători jihadişti extremişti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇