Am avut cel mai cald septembrie din istorie. Datele meteo i-au șocat până și pe cercetători

Am avut cel mai cald septembrie din istorie. Datele meteo i-au șocat până și pe cercetători
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Temperaturile globale din septembrie au fost cele mai ridicate din istoria măsurătorilor meteo și au întrecut cu mult recordurile anterioare, potrivit climatologilor europeni

Luna trecută a fost cu 0,93 grade Celsius mai caldă decât temperatura medie a lunii septembrie din perioada 1991-2020 și cu 0,5 grade Celsius mai caldă decât recordul anterior înregistrat în 2020, relatează BBC.

Emisiile continue de gaze cu efect de seră, la care se adaugă efectele fenomenului El Niño, au contribuit la această încălzire, sunt de părere specialiștii.

ADVERTISING

Datele furnizate de Serviciul Copernicus privind schimbările climatice arată că luna septembrie a avut cel mai mare salt față de media pe termen lung din înregistrările care datează din 1940.

grafic-temperaturi
Sursa: BBC / Copernicus/ERA5

Valorile maxime din septembrie survin după cea mai caldă vară înregistrată în emisfera nordică. Unii cercetători au spus că au fost șocați de amploarea creșterii temperaturii și că 2023 este pe cale să devină cel mai cald an din istoria măsurătorilor. Zeke Hausfather, un climatolog experimentat, a scris pe X (fosta Twitter) că luna septembrie a fost "o nebunie absolut îngrozitoare".

ADVERTISING

Depășirea cu aproape un grad a mediei pe termen lung este deja o mare problemă, însă ascunde diferențe chiar mai mari în unele părți ale globului. În Europa, de exemplu, media pe termen lung a fost depășită cu 2,5 grade Celsius.

Un indicator important pe care climatologii îl urmăresc este diferența dintre temperaturile actuale și cele de dinaintea folosirii combustibililor fosili. În septembrie, diferența a fost de 1,75 grade Celsius față de temperaturile din așa-zisa perioadă pre-industrială - cea mai mare valoare înregistrată vreodată într-o singură lună.

ADVERTISING

Liderii politici care s-au reunit la Paris în 2015 au convenit să depună eforturi pentru a menține creșterea temperaturilor globale sub 1,5 grade Celsius în acest secol.

Datele pe septembrie nu încalcă acest acord, întrucât obiectivul de la Paris se referă la temperaturile medii ale deceniilor, nu ale lunilor, însă trădează o tendință îngrijorătoare.

Cercetătorii cred că 2023 se va menține sub limita de 1,5 grade, dar e pe cale să devină cel mai cald an din istoria măsurătorilor, arată Copernicus. Temperatura medie de până la sfârșitul lunii trecute a depășit cu 0,05 grade Celsius recordul din 2016, cel mai cald an din istorie.

Căldura extremă a continuat și în octombrie, când recordurile lunii au fost depășite în mai multe locuri din Spania.

Temperaturile globale vor creşte mult peste medie pe măsură ce evenimentele meteo provocate de El Niño vor ajunge la apogeu. În timpul El Niño, apa caldă se ridică la suprafață în Pacificul de Est, eliberând o căldură suplimentară în atmosferă. Acesta este unul dintre motivele creșterii temperaturilor globale, întrucât se adaugă la încălzirea pe termen lung provocată de omenire, îndeosebi din arderea combustibililor fosili care produc gaze cu efect de seră.

Experții sunt de părere că amploarea încălzirii pune noi presiuni pe lideri politici mondiali să acționeze, cu puțin timp înainte ca aceștia să se reunească la summit-ul COP28, la sfârșitul lunii noiembrie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇