Lupte violente în Donbas. Zelenski le cere compatrioţilor să reziste

Lupte violente în Donbas. Zelenski le cere compatrioţilor să reziste

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut compatrioţilor săi să reziste în Donbas, regiunea din estul Ucrainei considerată de el „vitală” şi de care va depinde viitorul războiului dus de Moscova contra Kievului.

„Este vital să rămânem în Donbas! Apărarea regiunii este esenţială pentru a da un indiciu despre cel care va domina în săptămânile următoare”, a spus Zelenski, citat de AFP.

Preşedintele ucrainean a făcut aceste afirmaţii în contextul în care combatanţii au făcut ravagii de câteva zile în Severodoneţk şi Lisiceansk, două oraşe gemene de aproximativ 100.000 de locuitori, a căror înfrângere ar permite trupelor de la Moscova să ţintească Sloviansk, în regiunea Doneţk, la 70 km vest.

ADVERTISING

"Trebuie să rezistăm. Cu cât inamicul suferă pierderi aici, cu atât mai puţin va avea forţa de a-şi continua agresiunea", a subliniat Zelenski.

Rusia a cerut marţi ucrainenilor să înceteze "rezistenţa absurdă" şi a propus un "culoar umanitar" de câteva ore, miercuri, cu scopul de a garanta "evacuarea în siguranţă a tuturor civililor, fără excepţie", refugiaţi în Azov, o uzină chimică din Severodoneţk, emblematică pentru acest oraş industrial.

Potrivit şefului administraţiei din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, "540 până la 560 de persoane" sunt refugiate în subteranele uzinei, amintind de situaţia de la oţelăria Azovstal, care a rezistat timp de mai multe săptămâni în portul Mariupol, la Marea Azov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Forţele separatiste ruse şi pro-ruse încearcă de câteva săptămâni să cucerească pe Severodoneţk.

Pentru Moscova, capturarea oraşului este esenţială pentru a permite cucerirea întregului Donbas, o regiune vorbitoare de limbă rusă, deţinută parţial de separatişti pro-ruşi din 2014.

Ca şi Severodoneţk, Lisiceansk este de acum practic deşert, cu cabluri electrice secţionate, magazine arse.

"Ruşii bombardează centrul oraşului fără oprire", a indicat pentru AFP un poliţist local. "24 din 24 de ore, non stop", adaugă colegul său. "Nu mai există un loc sigur", a spus un soldat care păzeşte staţia locală de pompieri şi „mai sunt încă o mulţime de oameni aici”.

ADVERTISING

Ziua 112 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇