Premieră pentru BOR: Fostul episcop al Hușilor, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol. Statul trebuie să plătească daune

Premieră pentru BOR: Fostul episcop al Hușilor, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol. Statul trebuie să plătească daune

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, pe numele său real Corneliu Onilă, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, pentru viol în formă continuată și agresiune sexuală împotriva elevilor de la seminarul ”Ioan Gură de Aur” din Huşi, unde era profesor.

Totodată, fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, care a mai executat o pedeapsă pentru şantaj, a fost şi el condamnat pentru viol şi alte agresiuni sexuale, la 15 ani de închisoare.

Este pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un înalt ierarh este trimis în judecată pentru astfel de fapte.

ADVERTISING

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Galaţi, care i-a judecat în şedinţe secrete, scrie HotNews.

Sentinţa nu este definitivă, aşa că dosarul poate ajunge şi la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În plus, pe lângă condamnarea penală, toți copiii vătămați vor primi despăgubiri de 50.000 de euro (unul dintre ei, victimă a ambilor, va lua 70.000 de euro).

Jitaru nu are proprietăţi, iar Onilă şi-a retras sume mari din conturi după ce sechestrul asupra conturilor sale a fost ridicat.

Pentru a se asigura că daunele solicitate în procesul penal vor fi acoperite, procurorii au introdus în dosar, la cererea victimelor, Episcopia Huşilor şi Seminarul Teologic ”Ioan Gură de Aur” din Huşi, în calitate de părţi responsabile civilmente. Aşadar, banii vor veni de la statul român, precizează jurnalistul Ovidiu Vanghele.

ADVERTISING

Episcopia Hușilor s-a aflat în centrul unui scandal sexual fără precedent în 2017. Episcopul Corneliu Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. Bârlădeanu a formulat plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, iar ancheta s-a terminat aici.

Ulterior, presa a dezvăluit ororile de la seminarul din Huşi, iar procurorii au intrat pe fir în 2020.

Atunci fostul episcop al Hușilor a fost iniţial reținut şi arestat. Însă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis cercetarea sa în libertate, respingând luarea oricărei măsuri preventive.

ADVERTISING

Potrivit jurnaliştilor, Corneliu Bârlădeanu este acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra unui băiat care-i era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi. Fostul arhimandrit Jitaru este acuzat că l-a violat la rândul său pe acelaşi elev abuzat, precum şi alţi doi seminarişti. Pe unul dintre elevi, Jitaru l-ar fi abuzat sexual de cel puţin nouă ori într-un an, iar pe celălalt timp de aproape doi ani, uneori şi de două ori pe săptămână.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017, de atunci fiind în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat constant acuzațiile care i se aduc.

În toată această perioadă și-a păstrat rangul de episcop retras.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇