Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut o nouă declaraţie controversată legată de statutul femeii în căsnicie, iar ministrul Familiei, Natalia Intotero, l-a taxat imediat.
Întrebat într-o emisiune radio, de către o femeie, cum se poate vindeca într-o relaţie cu un soţ abuziv, Teodosie, i-a răspuns că trebuie să îşi „ducă crucea”.
”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările adresate de o femeie arhiepiscopului Tomisului.
ÎPS Teodosie a răspuns, citat de News.ro:
”Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”.
O reacţie a venit luni, la Digi24, de la ministrul Familiei, Natalia Intotero:
- „Ca femeie și persoană cu mare credință în Dumnezeu, nu consider că Biblia îndeamnă la violență, ci la dragoste, grijă și empatie. Dumnezeu ne-a dat o viață, iar misiunea e să o protejăm, să o trăim curat și cu credință. Familia și căsătoria ar trebui să fie locuri de siguranță și sprijin, nu de suferință și abuz.
- Orice formă de abuz, inclusiv cel psihologic, e inacceptabilă.
- Victimele trebuie să fie protejate și sprijinite prin intermediul legii și al instituțiilor statului.
- Biblia și Biserica încurajează empatia și oferă ajutor celor care suferă, în concordanță cu valorile moral-creștine, iar statul oferă acest lucru.
- Aceste persoane aflate în dificultate trebuie să apeleze pentru a beneficia de protecția statului, dar e foarte important să aibă curaj ulterior să facă și sesizări.
- Orice persoană abuzată trebuie să aibă curaj să sune, să ceară ajutor și ulterior să facă sesizări, pentru a primi protecția de care fiecare trebuie să beneficieze”.
UPDATE: Reacția Arhiepiscopiei Tomisului
Arhiepiscopia Tomisului susține că aprecierea unui abuz o face legea statului şi că ÎPS Teodosie a oferit o soluţie strict duhovnicească.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a declarat că ÎPS Teodosie se exprimă faţă de propriii credincioşi în deplin acord cu doctrina, morala şi cultul confesiunii din care face parte.
„Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie are, la loc de cinste printre atribuţiile misiunii sale de arhiereu al Bisericii, calitatea de învăţător al comunităţii pe care o păstoreşte. În acest sens, potrivit legii canonice dar şi drepturilor garantate de constituţia ţării, se exprimă faţă de propriii credincioşi în deplin acord cu doctrina, morala şi cultul confesiunii din care face parte, beneficiind deplin de libertatea de manifestare religioasă (care include dreptul de a preda credincioşilor săi) precum şi de autonomia faţă de stat şi faţă de celelalte sisteme religioase ori filosofice.
Astfel, în cazul prezentat, o credincioasă a fost încurajată să invoce ajutorul lui Dumnezeu şi să îşi păstreze, prin fidelitate, puterea de a purta Crucea vieţii de familie, pentru ca Dumnezeu să suplinească acea lipsă de empatie a soţului iar legământul martiric al căsniciei să rămână curat. Acest lucru a fost propovăduit în Creştinism dintotdeauna şi de către toţi.
De aceea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop nu s-a exprimat într-o calitate străină - lăsând specialiştilor (medici, psihologi, etc.) rolul lor în societate - ci a oferit un sfat duhovnicesc în deplină armonie cu propria învăţătură religioasă”, a precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului.